23948sdkhjf

Her er første halvårs mest populære artikler: Kæmpe-overskud, konkurser og rekordbonus

Sommerferien er for manges vedkommende ved at være slut, arbejder kalder igen, og - forhåbentligt nogenlunde veludhvilet - kan det give anledning til at kigge tilbage på de måneder, der er gået. 

Det har vi i hvert fald gjort på redaktionen her hos Metal-Supply, hvor vi forsøger at kaste et blik på nogle af de største historier siden årsskiftet. 

Til at starte ud, vil vi kigge på de ti artikler, som fik allerstørst opmærksomhed indtil sommerferien. Med andre ord, de artikler, der tiltrak allerflest af jer læsere. 

Du har måske fulgt så skarpt med i årets mere end 250 nyhedsbreve, at du har læst alle de nævnte artikler, måske har du misset en enkelt eller glemt et par stykker - her er i hvert fald en gennemgang. 

10. Fynsk maskinproducent nærmer sig overskud på 100 millioner

Nummer 10 på listen over de mest læste artikler retter blikket mod Faaborg-virksomheden Eldan Recycling, hvor 2022 blev et særdeles godt år. 

Omsætningen steg med hele 47 procent til 459,9 mio. kr., og overskuddet før skat med hele 131 procent til 91,5 mio. kr.

9. Pumpespecialist lander største ordre i virksomhedens historie

I marts kunne JS Proputech melde ud, at de skulle levere et nyt modtageanlæg til en tysk virksomhed. 

Anlægget, der som nævnt var en rekordstor ordre for virksomheden, skulle installeres i to faser begyndende fra juli, og selve montagen på sitet i Tyskland står JS Proputec også for.

- Hele projektet består af 11 store tanke i tre forskellige størrelser, og dertil skal vi levere nogle fødesnegle, pumper og hele rørføringen, forklarede area sales manager Henrik Groes. 

8. Jysk producent af landbrugsmaskiner solgt for trecifret millionbeløb

Det var også i marts, at Vejle-virksomheden Bredal, der producerer gødningspredere, blev solgt i en handel for et trecifret millionbeløb.

Det var Kapitalfonden Erhvervsinvest, der overtog virksomheden, og det var fondens andet opkøb inden for produktion af maskiner til landbruget. I 2017 overtog man Bogballe, der har hjemme i Uldum.

7. Ung ingeniørvirksomhed er vokset fra tre til 50 mand på ét år

Vi fortsætter med de positive historier lidt endnu. For hos ingeniørvirksomheden Bepa var 2022 et særdeles hektisk år, fortalte de tilbage i januar. Virksomheden blev grundlagt i efteråret 2020

Bepa tilbyder hovedsageligt rådgivning inden for vindindustrien samt olie- og gassektoren. I Danmark har man til huse i Århus, men derudover har man egen afdeling i Vietnam, hvorfra man kan tilbyde billige ingeniørydelser.

Der er selvfølgelig ikke noget nyt i at sælge ingeniørkraft fra Fjernøsten ind til danske virksomheder, men de tre iværksættere har fra starten haft som ambition at gøre det anderledes, og det betød altså, at de tre stiftere bag pludselig sad med 47 nye ansatte efter 2022.

6. Hjernø Værktøjsfabrik går konkurs

2022 var for mange virksomheder et ganske tumultarisk år, og en del af efterdønningerne rakte ind i 2023. Det gjorde de således også for den 77-årige Hjernø Værktøjsfabrik, der mod kurators forventninger ikke kunne sælges - og efter forsøg på rekonstruktion til sidst måtte erklæres konkurs. 

Konkursen kom bare tre-et-halvt år efter at kapitalfonden Vækstpartner Kapital købte to tredjedele af aktierne i firmaet. Dengang med en målsætning om vækst og om at fordoble antallet af medarbejdere inden for fem år.

5. Nordjysk automations-virksomhed konkurs

Helt så mange år nåede LT Automation fra Aalborg ikke, før de også måtte erklæres konkurs. Virksomheden, der blev stiftet i 2011 af Lasse Thomsen måtte sidst i april kaste håndklædet i ringen. 

- Vi har kæmpet med næb og kløer for at øge kapitaltilførslen og for at undgå denne situation. Det er trist at erkende, at likviditetsmangel var det, der kostede drømmen livet. Men sådan er situationen; vi har måtte sande, at konkursbegæring desværre var den eneste forsvarlige mulighed, forklarede Lasse Thomsen efterfølgende.

Heldigvis for Lasse Thomsen og virksomheden, så skortede det i ugerne efter konkursen ikke på interesse, og i maj lykkedes det at reetablere virksomheden og sikre job for 16 medarbejdere - blandt andet Lasse Thomsen. De nye investorer trådte til med klare mål: En omsætning på 100 mio. kr.

4. Smedevirksomhed går fri af konkurs i moderselskab

At undslippe konkurs var også temaet i sagen om den fynske byggevirksomhed Hauge Gruppen A/S, der i maj blev erklæret konkurs ved Skifteretten i Odense. 

Hauge Gruppen havde imidlertid tre andre datterselskaber, som ikke var omfattet af konkursen: Hauge Stål A/S, TH-Overfladebehandling ApS og Hauge Ejendomme A/S. De kørte alle videre.

Det skete med entreprenørselskabet 5E Byg som investor.

- Gode partnerskaber skal man værne om og fortsætte. Håndværksvirksomheden har i mange år været en af Fyens førende og mest velansete, og vi tror på en fortsat god udvikling og fremtid for Hauge Stål og TH-overfladebehandling, sagde teknisk direktør i 5E Byg, Torben Nielsen.

3. Værktøjsproducent belønner medarbejdere med rekordbonus

Bedre måtte det siges at gå i Augustenborg hos Alsform Værktøjsfabrik, hvor et flot regnskab for 2022  hos Als-virksomheden smittede af på medarbejderne.

De modtog nemlig en "rekordbonus", fortalte direktør Svend Petersen.

-Vi har udbetalt bonus i mange år, men denne gang har det udløst et rekordbeløb, som vi gerne belønner vores ansatte med. Og vi har fortsat brug for værktøjsmagere og industriteknikere, som gerne vil arbejde med spændende og anderledes opgaver hos os.

2. Bila runder milliarden

Apropos rekorder... 

Det nordjyske automationshus Bila nåede i 2021/2022 en af de helt store målsætninger. 

For første gang rundede omsætningen nemlig 1 mia. kr. – mere præcist endte den på 1,170 mia. kr., og det betød en fremgang på hele 75 procent sammenlignet med året før - og det trak altså læsere til i en sådan grad, at artiklen blev årets næstmest læste på Metal-Supply - indtil videre... 

1. 100 medarbejdere sendt hjem: Østjysk underleverandør går konkurs

Selvom der blandt de ni foregående artikler har været en del positive historier, så slutter vi altså denne liste af med en konkurs - men dog med en udmærket slutning.

En marts-mandag blev Randers-virksomheden Kurt Sørensen Maskinfabrik erklæret konkurs og 100 medarbejdere i Danmark og Polen blev sendt hjem. 

Kurt Sørensen Maskinfabrik blev i 2017 overtaget af Poul Arne Kloster og Jesper Vinther. De investerede i de efterfølgende år markant i blandt andet nye maskiner, men coronakrisen gjorde sidenhen, at de havde svært ved at afbetale på gælden. Det blev ikke bedre, efter krigen i Ukraine startede.

- Vi løb tør for penge, men det ændrer ikke ved, at vi står med en stab af fantastisk dygtige medarbejdere, et stort antal internationale kunder og en unik maskinpark, der sætter os i stand til at lave mange ting, som vores konkurrenter må sige nej til, forklarede Jesper Vinther til Randers Amtsavis.

Godt en måned senere blev de 100 arbejdspladser dog reddet i 11. time, da virksomheden blev købt af Herning-virksomheden Ravnsgaard Smede- og Maskinværksted A/S, der har Christian Reventlow som direktør og ejer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078