23948sdkhjf

Stormende ind i regnskabsår – men corona satte stopper for vigtig eksport

Varo Specialmaskiner kom drønende ind i 2019/20-regnskabsåret med rekordstor ordrebog. Derfor var første halvår af det netop offentliggjorte regnskab også tilfredsstillende.

Men udviklingen vendte 180 grader, da covid-19 ramte i marts.

- Eksportsalget stoppede, mens alle projekter blev sat på pause. Samtidig kunne vi ikke komme ud og færdiggøre vores leverancer og afslutte installationer, siger administrerende direktør Niels Jensen, Varo Specialmaskiner.

Regnskabet viser, at bruttofortjenesten gik tilbage med 13 procent, og resultatet før skat før blev reduceret fra 7,7 mio. kr. til 1,0 mio. kr.

For Varo har pandemien haft konsekvenser i to periode - i foråret og efteråret. Men virksomheden mærker også, at corona-frygten ikke sidder så dybt i industrien mere.

- Men man er bange for at rejse og åbne fabrikkerne op. Vi har i øjeblikket fem internationale projekter, som vi ikke kan komme ud til for at færdiggøre. Det binder selvfølgelig en del penge, men er også enormt frustrerende for både kunden og os, fortæller Niels Jensen.

Stærk dansk niche

Da nysalget tørrede ind, fortsatte maskinbyggeren på sin resterende ordrebeholdning. Og mens datterselskabet Campen, der har en eksportandel på 98 procent, tog regeringens hjælpepakke i brug, var der stadig produktion til en række danske kunder i moderselskabet. 

- I Varo har vi været heldige med, at vi har haft vores pharma- og medical-segment, hvor vi har solgt projekter til vores danske kunder. Det har vi gjort fra marts og til nu. Kunderne har kørt videre – endda med højt niveau, siger Niels Jensen og tilføjer, at Hornslet-virksomheden også har produceret udstyr, der indgår i covid 19-sammenhænge.

Han fortæller også, at de øvrige masseautomationsprojekter til førende danske industrivirksomheder blev sat på pause i marts. Det skete, fordi de store koncerner har flyttet foden fra speederen for bare at lade bilen glide.

- Vi har været utrolig glade for, at vi efter finanskrisen ændrede vores finansielle styringsmål, så vi har opbygget en finansiel buffer i de gode år til at kunne stå imod og fortsætte vores interne udviklingsarbejde. Vi lærte at lægge til side af finanskrisen, siger direktøren.

Trykkede på udviklingsspeeder

Mens udviklingen af nye kundeprojekter næsten er gået i stå, har maskinbyggeren netop haft fokus på at udvikle og forfine sine egne projekter.

- Vi har udviklet, mener vi selv, en række af banebrydende udstyr, som vi også har patenteret i flere tilfælde, fortæller Niels Jensen.

Her er det blandt andet tale om en e-com packer målrettet internethandel og en unwrapper, der kan tage folie af paller.

Varo Specialmaskiner A/S (koncern)
mio. kr. 2019/20 2018/19
Bruttofortjeneste 52,0 60,1
Resultat af primær drift 2,8 8,0
Resultat før skat 1,0 7,7
Årets resultat 0,9 5,9
Balancesum 62,6 71,7
Egenkapital 27,6 27,7
Antal ansatte 82 86
Regnskabsåret blev afsluttet 30. september 2020

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Læs mere om: Varo
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.204