23948sdkhjf

Året der gik: Vinter med liv i de danske værfter

Det er stadig svære tider i den danske metal- og maskinindustri, men vinteren viste også, at der er grobund for optimisme mange steder.
Med lukningen af Lindø-værftet i 2011 blev der sat punktum for en stolt dansk værfts-tradition. Men selv om det er slut med de store containerskibe, er rygterne om de danske værfters død stærkt overdrevne. Mange af de tilbageværende værfter klarer sig nemlig i bedste velgående. Det er fx tilfældet i Skagen, hvor Karstensens Skibsværft i januar landede nye fiskefartøjs-ordrer på ½ mia. kr. ( Karstensens Skibsværft henter ordrer til halv milliard ).

I samme by huserer Danish Yahts, hvor man godt nok mærker konjunkturerne på salget af super-yachter. I stedet har værftet startet en produktion af service-både til offshore-industrien, og det har givet øget beskæftigelse ( Travlhed hos Danish Yachts ).

Også i den anden ende af landet er der travlhed på skibsfronten. Tuco Marine Group har godt gang i ordrebogen ( Ordrerne vælter ind hos sydfynsk værft ), og hos det tidligere Fredericia-værft Fayard kan man også konstatere, at flytningen til Lindø har været en succes ( Fayard tager væksthop ).

Apropos Lindø, så er det gamle værft ved at blive omdannet til industripark, og der er hele tiden nye virksomheder, som kan se ideen i at flytte ind på den gamle værfts-grund. I februar så Lindø Steel dagens lys ( Ny stålvirksomhed etablerer sig på Lindø ).

Også andre steder på Fyn blev der sat nye skibe i søen. I januar valgte Dencam fx at åbne en ny afdeling i Nr. Lyngelse ( Dencam åbner ny fabrik på Fyn ).

At en del danske industrivirksomheder har et stort potentiale blev også understreget af, at kapitalfonde stadig viste stor opkøbs-iver. Mest markant var nok Aalborg-virksomheden Bladt Industries, der i marts blev solgt til Nordic Capital Fund VII ( Bladt Industries solgt ), men også JKF Industri fik ny ejer ( JKF Industri solgt til ny kapitalfond ).

Til gengæld slap vi ikke helt for de mere triste nyheder i begyndelsen af 2012. Siemens Turbo Machinery offentliggjorde i januar, at man vil lukke produktionen Helsingør ( Siemens lukker produktion i Helsingør ), og den finske industrigigant Wärtsilä valgte også at trække stikket på en del af de danske aktiviteter ( Wärtsilä lukker dansk afdeling ).

Endnu værre gik det for Denka Lift, der efter et kort forsøg på at genskabe lifte-eventyret i Holbæk måtte opgive drømmen og blive erklæret konkurs ( Denka Lift begæret konkurs ). Dermed blev de en del af en trist 2012-statistik, der blandt andet også ramte virksomheder som Ribe Pladeværksted ( Ribe Pladeværksted konkurs ), Dan-Alu ( Dan-Alu konkurs ) og Strongstaal ( Strongstaal konkurs ). Siden er der dog kommet nyt liv hos Denka Lift.

Heldigvis var der også andre konkursboer, der fik nyt liv. Det drejede sig fx om den østjyske underleverandør Carstens & Lassen, der efter konkursen i 2011 var klar i et nyt setup ( Carstens & Larsen tilbage i nye klæder ).

På vindmøllefronten startede 2012 med storm. Året var ikke mange dage gammelt, da Vestas annoncerede en stor fyringsrunde ( Vestas afskediger 2.335 - dansk fabrik lukker ). Senere blev det fulgt op med et sandt katastroferegnskab ( Milliardunderskud hos Vestas ) og en gedigen udrensning i toppen af vindmøllekoncernen ( Vestas renser ud i toppen ).

Følg med i morgen når træerne atter springer ud, og det bliver forår i den danske metalindustri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078