23948sdkhjf

UG Metal ser store perspektiver i støberiteknikeruddannelsen

Virksomhedens første lærling er i gang med hovedforløbet på Danmarks nye støberiteknikeruddannelse, og den faglærte arbejdskraft vil give hele branchen et løft, vurderer ledelsen

Indtil sidste år var det kun muligt at blive færdigudlært støberitekniker i Sverige. De logistiske udfordringer afholdt mange potentielle lærlinge fra at starte på uddannelsen.

At hele forløbet nu kan tages på Uddannelsescenter Holstebro (UCH) giver nye perspektiver for de danske støberier, mener Trine Gottlieb, HR- og kvalitetsansvarlig hos UG Metal. Virksomhedens første lærling er i fuld gang med den fireårige uddannelse, og håbet er, at man i fremtiden kan tiltrække mere faglært arbejdskraft til Hedensted-støberiet og branchen generelt.

- Uddannelsen vil højne kompetencerne inden for faget. Vi står med en unik mulighed for at få flere faglærte medarbejdere til at supplere vores dybt kompetente ufaglærte arbejdsstyrke. Vi har ikke selv haft lærlinge tidligere, da vores oplevelse var, at det var alt for besværligt at tilbringe skoleugerne i Sverige. Med UCH som hjemsted for skoleforløbet ser tingene anderledes ud, siger Trine Gottlieb og uddyber, at fire danske støberier i øjeblikket har en eller flere lærlinge under uddannelse.

Hos UG Metal er den første på uddannelsen en voksenlærling, som har været ansat som ufaglært i knap halvandet år.

Helt nye muligheder

Søren Secher Holm kan kalde sig støberitekniker i 2025. Han slog hurtigt til, da muligheden for at tage uddannelsen opstod. Udover interessen for faget, er det især de støbetekniske beregninger, materialeteknologien og dokumentationen, der trækker i den 32-årige voksenlærling.

- Det er en vildt spændende uddannelse. På skolen får vi indsigt i nogle tekniske processer, som åbner op for helt nye muligheder. Jeg har arbejdet i støberiet hos UG Metal siden 2021, og havde egentlig ikke tænkt mig at gå uddannelsesvejen, men det her er en fantastisk chance, siger Søren Secher Holm, der er begejstret for de mange arbejdsfunktioner, man efterfølgende kan varetage.

- Vi får også undervisning i ledelse, produktionsplanlægning og udvikling af prototyper. Det giver mig selvfølgelig nogle værdifulde kompetencer, konstaterer Søren Secher Holm.

Kompetenceløft til alle

Netop de værdifulde kompetencer er noget som Trine Gottlieb og resten af ledelsen ser frem til at få ind i virksomheden. Den nuværende organisation består primært af dygtige efteruddannede specialarbejdere med mange års anciennitet, men den viden og de kompetencer en lærling kommer retur fra skolen med, kan formentlig tilføre hele produktionen et løft.

- Vidensdeling er en fuldt integreret del af vores strategi. I forvejen lægger vi stor vægt på selvstyrende grupper, sidemandsoplæring og medarbejderansvar. Vi føler os overbeviste om, at mere faglært arbejdskraft kan bidrage med et kompetenceløft til alle medarbejdere. Støberiteknikeruddannelsen vil gøre os og hele branchen dygtigere, slutter Trine Gottlieb.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25