23948sdkhjf

Varmepumpesalg på vej mod ny rekord: Nordjysk varmepumpeproducent kan følge med men én ting undgås ikke

I årets første tre måneder blev der solgt næsten lige så mange vandbårne varmepumper som hele første halvår af 2021, viser statistikken

Salget af vandbårne varmepumper har retning mod endnu et rekordår.

I løbet af de første tre måneder af 2022 blev der ifølge Energistyrelsens statistik solgt 8.952 vandbårne varmepumper (luft/vand og jordvarme).

Det svarer til 86 procent af de anlæg, der blev installeret i løbet af de første seks måneder af 2021.

- Salget af varmepumper er typisk større i andet halvår end i første halvår. Et forsigtig bud er derfor, at salget af luft/vand og jordvarmepumper vil nå 38.000 styk eller måske helt op til 45.000 styk i år. Det er dog en forudsætning, at der ikke opstår yderligere leveringsproblemer, siger Troels Hartung, chefkonsulent i Tekniq Arbejdsgiverne til tekniq.dk.

Til sammenligning blev der sidste år solgt cirka 23.000 vandbårne varmepumper, hvilket også var en voldsom vækst i forhold til året før.

Følger med 

De seneste år er salget af vandbårne varmepumper vokset meget kraftigt for hvert år, og det vil også med stor sandsynlighed ske i år, lyder vurderingen altså fra Troels Hartung.

- Udviklingen viser samtidig, at branchen er i stand til at følge med efterspørgslen, selv når den stiger rigtig meget på kort tid, siger han. 

Hos DVI Energi i Sørup ved Støvring i det nordjyske nikker direktør Ken Thon genkendende til det billede, der tegnes. Her er der stor efterspørgsel på varmepumperne.

- Vi er én af de åbenbart få leverandører, som kan levere hele produktprogrammet, og det kan vi resten af året, siger Ken Thon, der i løbet af de seneste 12 måneder har fordoblet medarbejderstyrken for at kunne følge med. 

- Lige nu søger vi seks nye medarbejdere og er ved at finde et nyt domicil, siger han.

Følger med

Årsagen til, at det er lykkedes DVI Energi at følge med efterspørgslen trods den allestedsnærværende pressede forsyningskæde er, at det er lykkedes ham at skrue et leverandør-netværk sammen, som ikke er  helt så sårbart over for udefrakommende faktorer. 

- Vores leverandører er meget loyale overfor for os, og vi er det også overfor leverandørerne. Vi køber ikke meget i Fjernøsten, men i Europa, og det har jo vist sig at være en god strategi, så vi undgår høje fragtrater, høje priser på materialer og lønninger, samt en ”emsig” tilgang til corona, som lukker landet ned, siger Ken Thon, der dog må erkende, at der er én ting selv ikke han kan komme uden om.

- Vi undgår ikke prisstigninger, men vi kan trods alt levere, siger han.

Prisstigninger

Det er ikke kun efterspørgslen på varmepumper, der er steget i løbet af den seneste tid. 

EA Energianalyse har for Dansk Fjernvarme lavet en undersøgelse af priserne på individuelle varmepumper. Her er man kommet frem til, at prisen på en luft-til-vand-varmepumpe til opvarmning i af enfamiliehuse siden primo 2021 og frem til maj 2022 er steget mellem 20 og 34 procent. 

EA Energianalyse angiver i sin analyse en række årsager til den markante prisstigning over en periode på blot lidt over et år. Prisen for hardwarekomponenter skal ifølge EA Energianalyse således være steget med mellem 17 og 42 procent, mens prisen for installation er steget med 25-30 procent, skriver Dansk Fjernvarme.

En mindre del af prisstigningen kan ifølge EA Energianalyse forklares med inflationen, der er vokset jævnt over de seneste måneder. I februar 2022 lå den på 3,0 procent, fremgår det af notatet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125