23948sdkhjf

Stort opkøb og pandemi prægede 2020 hos Tibnor - men i år går det stærkt

For stålgrossisten Tibnor blev 2020 et år i forandringens tegn. I foråret 2019 overtog man Saniståls stålaktiviteter, og integrationen af dette satte sit præg på bundlinjen i 2020.

- Selvfølgelig var 2020 et år med store interne forandringer for os i Tibnor, da vi arbejdede meget med at sammenføre og skabe det nye Tibnor efter opkøbet af Sanistål i 2019. Der var meget fokus på nyt SAP forretningssystem, sammenlægning af holdet, ny organisation og to forskellige tilpasningsprogrammer; et i 2019 og et i 2020, fortæller administrerende direktør for Tibnor A/S, Fredrik Haglund.

- Og oven i det, var det et år, som var meget præget af pandemien. Selvfølgelig med en god start, men vi så en vis nedgang i andet kvartal, men derefter havde vi et stærkt efterår. Det vigtigste for os var at få et lille plus på vores primære drift, og det var meget godt gået af hele organisationen i et meget specielt år, både internt og eksternt. Specielt også med tanke på, at vi har betydelige engangsomkostninger i 2020, som ikke er en del af driften, fortsætter han.

Lille driftsoverskud

Plusset på driften endte på 0,2 millioner kroner mod et underskud året før på 12,3 millioner kroner. Resultat før skat blev et underskud på 7,2 millioner kroner, hvilket dog også var markant bedre end -19,0 millioner kroner i 2019.

Begge år er dog præget af store engangsomkostninger. For 2020’s vedkommende drejer det sig især om implementeringen af nyt ERP-system, sammenlægning af den oprindelige organisation med de tilkøbte dele fra Sanistål samt personaletilpasninger, der betyder, at Tibnor i dag er godt 20 færre medarbejdere end ved indgangen til 2020.

Omsætningen steg med 11 procent til 1,306 milliarder kroner, men tallet er ikke umiddelbart sammenligneligt med 2019, da de opkøbte aktiviteter fra Sanistål ikke er inkluderet i de første fire måneder af 2019.

Forventer solidt overskud

I 2021 forventer Tibnor en stigende efterspørgsel og et resultat før renter og skat på cirka 27 millioner kroner.

Det baserer man blandt andet på et hektisk første kvartal, med kraftigt stigende stålpriser.

- Der var vel ikke nogen af os, der havde forventet denne start. Alle eksperter, inklusive os selv, havde forventet en ganske langsom genåbning af industriaktiviteterne, som så skulle normaliseres på et godt niveau i efteråret, men sådan er det jo slet ikke gået. Det er helt vildt, og jeg tror ikke, nogen af os har oplevet det tidligere på stålmarkedet, hvor priserne er mere end fordoblet på kort tid, og fortsætter op de kommende måneder, forklarer Fredrik Haglund.

- Det har selvfølgelig været en meget stærk efterspørgsel og en ubalance i hele værdikæden fra leverandør og stålværker til kunder globalt set, en meget stærk efterspørgsel i alle regioner i hele verden og stadig en lavere kapacitet, selvom flere og flere stålværker er åbnet sidste år. Men stadig en lavere kapacitet, end vi så før pandemien. Det er selvfølgelig vigtigst for os p.t. at håndtere situationen og tage hånd om vores kunder, så godt som vi kan og servicere dem i god tid med at levere. For det er en speciel situation, og det sætter pres på alle i vores organisation og selvfølgelig også vores kunder og deres kunder, som har vanskeligheder med at få tilstrækkelig med materialer, slutter han.

Tibnor A/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 1.306,0 1.171,4
Resultat af primær drift 0,2 -12,3
Resultat før skat -7,2 -19,0
Årets resultat -5,8 -14,9
Balancesum 658,0 755,0
Egenkapital 152,1 158,0
Antal ansatte 122 116
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2020

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08