23948sdkhjf

Hackere går efter mindre virksomheder: Center for Cybersikkerhed advarer

De små og mellemstore virksomheder i industrien og andre brancher, er i højere grad blevet et mål for kriminelle hackere. Det oplever man hos Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor chefen Thomas Lund-Sørensen ikke er overrasket over at høre om virksomhederne NH Stål Watercut og POM Industries, der som Metal-supply har beskrevet, blev ramt af hackerangreb i november og januar.

- Det er helt klart et voksende problem, som især rammer virksomheder, der kan lide betydelige tab. Nogle gange kan det dreje sig om virksomhedens overlevelse. Problemet kan dermed være endnu større for de små virksomheder end for de store, fordi de ikke er rustet til at håndtere alvorlige cyberangreb, siger Thomas Lund-Sørensen. Han forklarer, at hackerne med simple metoder kaster det helt store net ud i form af e-mails, hvor de vedhæftede filer indeholder ondsindet software. 

Hackere fisker i indbakken

- Der kører den slags phishing-kampagner konstant. Bagmændene er kyniske og de rammer bredt. Ofte ved de kriminelle ikke engang, hvem angrebet går ud over, siger Thomas Lund-Sørensen.

Han forstår godt, at de mindre virksomheder bliver overraskede og rystede over at blive ramt af hackerangreb, der lægger virksomheden ned i dage eller uger. Men Center for Cybersikkerhed ser et mønster i, at hackerne også går efter små og mellemstore virksomheder, som måske ikke har samme sikkerhedsniveau, som store koncerner.

Med tanke på hvor store konsekvenser det ofte får for virksomheder, der bliver hacket, kan Thomas Lund-Sørensen godt forstå, at det kan være fristende at udbetale en eventuel løsesum i håb om, at hackerne vil slippe grebet om virksomheden. Men han håber alligevel, at virksomhedslederne ikke går ud ad den vej. 

- Vi fraråder stærkt at betale løsesum, fordi det understøtter de kriminelles forretning, og så kommer der bare endnu flere angreb, siger han.

Selv om hacking og industrispionage er et voksende problem, så hæfter chefen fra efterretningstjenesten sig ved, at virksomhederne kan komme rigtig lang ved at beskytte sig selv mod angreb med enkle foranstaltninger. Center for Cybersikkerhed har udgivet en række vejledninger, der kan hjælpe virksomhederne. 

Her nedenfor kan man i kort form læse nogle af Center for Cybersikkerheds enkle råd til, hvordan man sikrer sin virksomhed mod lammende angreb. 

 • Sådan kan du undgå hackerangreb: 
  - Vær opmærksom på, hvad du klikker på.
  - Sørg for at have gode virusprogrammer.
  - Sørg for at opdatere styresystemer og programmer. 
  - Hav gode passwords, som udskiftes løbende.
  - Tænk over om alle maskiner behøver at være tilkoblet internettet.
  - Tegn en forsikring og del risikoen.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.82