23948sdkhjf

POM Industries blev lagt ned af hackere: Måske skulle vi bare have betalt løsesummen

Da medarbejderne hos POM Industries i Middelfart mødte ind mandag morgen efter juleferien, kunne de ikke logge ind på computerne og få gang i maskinerne, som de plejer at gøre. Det viste sig, at virksomheden i løbet af juledagene var blevet ramt af et hackerangreb, hvor der var lagt ”orm” ind i en lang række mapper, så mapperne bare forsvandt, når man klikkede på dem. 

- Vi kunne ikke arbejde som normalt og store dele af virksomheden lå stille i en uge, forklarer Kim Hansen, der er ejer og direktør i POM Industries fra Middelfart. POM Industries består bl.a. af et smedeværksted, hvor der fremstilles alt indenfor stål. På værkstedet er der to store laserskærere, som pludselig kunne ikke bruges efter hackerangrebet. Da laserskærerne er helt centrale for produktionen, havde POM Industries en manglende omsætning på omkring 250.000 kr. i ugen efter angrebet.

Udgifterne til virksomhedens IT-leverandør, har også været en bekostelig affære, fordi alle computerne på kontor og værksted skulle renses.

En dyr affære

- Det har kostet knapt 300.000 kr. alene til IT-firmaet for at rette op på det. Det har kostet 220.000 kr. alene at rense vores 19 computere. Vores server stod af, da den skulle starte op igen, så det kostede 60-70.000 kr. at købe en ny, siger Kim Hansen, som havde tegnet en cyber-forsikring og nu er i dialog med forsikringen om at dække en del af udgifterne i forbindelse med angrebet.

Da en af medarbejderne loggede ind på sin computer og klikkede på en af de inficerede mapper, kunne han se, at hackerne forlangte en løsesum i form af Bitcoins, for at hackerne ville slippe grebet om virksomhedens computere og data. Kim Hansen kontaktede politiet for at anmelde angrebet.

Poitiet vil ikke gøre noget

- Vi meldte det til politiet samme dag, som vi opdagede det. Men de ville ikke gøre noget ved det, fordi vi ikke havde udbetalt løsesummen, forklarer Kim Hansen, som undrer sig over, at politiet ikke gør mere ved en sag, der ender med at koste over en halv million kroner i udgifter til at udbedre skaderne og den nedlukkede produktion.

- Jeg har da tænkt over, om det ville have været lettere bare at betale løsesummen, siger Kim Hansen, som blev overrasket over, hvor hårdt sådan et angreb gik ud over virksomheden, der var lammet i flere dage.

- Alt der lå på computerne forsvandt. Men vi havde heldigvis taget en backup, så i løbet af en uge kom vi op at køre igen, siger Kim Hansen, der overtog POM Industries i 2018 efter at have arbejdet i virksomheden i en årrække.

Stærkere sikkerhedssystemer

Virksomheden er fuldt oppe at køre nu. I sidste uge var IT-leverandøren forbi og ordne de sidste ting. Hos POM Industries har man nu ændret på systemet for backup, så de kan være oppe at køre på to timer, hvis det sker igen.

Metal-supply har forsøgt at få en kommentar fra Fyns Politi, men de har endnu ikke ønsket at kommentere sagen.

I sidste uge skrev Metal-Supply om virksomheden NH Stål Watercut, der blev ramt af et lignende hackerangreb i november måned og ligeledes måtte lukke ned for produktionen i en uge. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.187