23948sdkhjf

SMVdanmark: Fire ud af ti nordjyske virksomheder kalder nedlukningen en overreaktion

I en spørgeskemaundersøgelse blandt SMVdanmarks medlemmer i de syv nedlukkede samt tilstødende kommuner, svarer knap 40 procent, at de finder regeringens tiltag i Nordjylland for ”en overreaktion”.

Mange virksomheder er frustrerede over uklare regler, og selv med kompensationspakker skal virksomhederne selv samle en stor del af regningen op, vurderer SMVdanmark i en pressemeddelelse.

- Vi hører fra mange af vores nordjyske medlemsvirksomheder, at mens de bestemt bakker op om regeringens beslutning om at nedlukke en række kommuner, så er der også en stor frustration over den uklare kommunikation fra myndighederne, de firkantede regler og ikke mindst regningen, der følger med, siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark som forklaring på, at fire ud af ti virksomheder i undersøgelse kalder det en overreaktion, at regeringen kraftigt har anbefalet, at medarbejdere ikke krydser en kommunegrænse på vej til arbejde.

Ifølge undersøgelsen mener 5 procent, der er for få restriktioner, 25 procent finder tiltagene passende, mens 39 procent mener, regeringens tiltag mod coronasmitte i Nordjylland for er en overreaktion.

- Det hører selvfølgelig også med, at virksomhederne skal have penge op af lommen, hver gang en medarbejder bliver hjemme. Det er bestemt ikke en gratis omgang for virksomhederne. De skal betale 10-25 procent af lønnen og måske have ekstra udgifter til overarbejde, hvis de tilbageblivende skal arbejde over. Det ville give mindre frustration, hvis man – som vi foreslår - kunne sende medarbejderne hjem på dagpenge uden at afskedige dem, eventuelt på en midlertidigt forhøjet dagpengesats, siger Mia Amalie Holstein.

Endeligt kan det også have påvirket svarene, at der ikke er tale om lov, men om en ”kraftig opfordring”, der ikke dækker virksomhederne juridisk, men Mia Amalie Holstein.

- Det er svært at være virksomhed, når man ikke har et krav eller et påbud at læne sig op ad. Force majeure-reglerne træder ikke i kraft, og virksomhederne overlades selv til at foretage valget mellem at holde virksomheden kørende for at sikre dens overlevelse, selvom de kan risikere at blive udskammet i lokalsamfundet og tage de økonomiske tilbageslag, en nedlukning medfører, siger hun.

174 virksomheder har besvaret undersøgelsen mellem fredag den 6. november og mandag den 9. november. Bemærk at undersøgelsen alene siger noget om SMVdanmarks medlemmer, og derfor ikke er repræsentativ for Nordjylland som helhed.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078