23948sdkhjf

3D-print: - Væksten ligger ikke i prototyperne

En ny rapport fra Dansk AM Hub viser, at danske produktionsvirksomheder er godt i gang med at tage 3D-print til sig. Men der skal tænkes mere strategisk, hvis de skal have del i det vækstpotentiale, der ligger i de nye muligheder.

- Væksten ligger ikke i prototyper, men i at se det enorme potentiale 3D-print også rummer. Det er blandt andet, at produktion kan foregå der, hvor et produkt skal bruges, at man kan spare materialer og ressourcer og producere efter behov og bestilling fremfor at være nødt til at producere 10.000 enheder af noget, man måske kun skal bruge det halve af, siger Mads Kjøller Damkjær, CEO i Dansk AM Hub i en pressemeddelelse.

Innovation kræver integration
Ifølge den nye rapport gør 25 pct. af danske fremstillingsvirksomheder brug af 3D-print og AM (Additive Manufacturing), hvilket Dansk AM Hub betegner som en væsentlig stigning i forhold til tidligere undersøgelser, men kun lige knapt halvdelen af disse virksomheder mener, at det har direkte indflydelse på forretningsmodel og -tilgang.  

Rapporten peger imidlertid på, at de virksomheder, der er længst med anvendelsen af de nye teknologier, og som bruger 3D-print og AM på flere områder, også er de virksomheder, der opnår mest innovation.

Ifølge Mads Kjøller Damkjær er der grundlæggende to måder at gå til 3D-print på. Man kan erstatte et eksisterende led i produktionen ved at bruge print i stedet for traditionel fremstilling, eller man kan se 3D-print som nøglen til en mere gennemgribende forandring, der åbner op for helt nye forretningsmodeller og andre former for tjenester.

Og selvom Mads Møller Damkjær understreger, at der ikke er noget i vejen med den første tilgang, slår han fast, at flere virksomheder har brug for at tage hele forretningsmodellen op til overvejelse.

- Ved at se på hele værdikæden ligger der et særligt potentiale for at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne, fortæller han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.439