23948sdkhjf

Klumme: Avanceret produktion eller røde nissehuer?

Vi står ved en skillevej i den danske metalindustri. Mange, heriblandt politikere og andre velmenende folk har gang på gang fortalt os, at vi skal være et vidensamfund og at Danmark i fremtiden skal leve af viden og innovation.
Klumme af Klaus Bonde Ørskov, DAMRC
Og de har ret, når de siger at vi danskere er gode til ”at hitte på”, og at vi har en kultur, der fordrer kreative og selvtænkende individer. Men de tager fejl, hvis de tror, at det er ”enten… eller…”. Uden den industrielle base vil vores evne som innovativ-nation langsomt, men sikkert syne hen.

Lad os så et øjeblik antage, at der findes et ”enten.. eller…”. Hvad skal vi så gøre? Skal vi bygge 20-30 nye universiteter og endnu flere gymnasier? Hvis alle de dygtige medarbejdere i den danske industri skal omskoles til vidensamfundet, skal vi så gøre dem alle til akademikere, eller skal de tvangsudskrives til at være turistguider på vestkysten iført en rød nissehue? Svaret virker enkelt, men udfordringen er stor. Vi skal fastholde produktionen i Danmark.

Vi har brug for produktion i Danmark af en lang række grunde. Det er en uvurderlig kilde til innovative ideer at have produktion og udvikling tæt på hinanden, og samtidig er produktionen en af de væsentligste bidragsydere til den velstand, vi har i dag.

Et er, at vi vil og skal fastholde produktionen. Noget andet er, om vi har evnerne og viljen til at foretage de handlinger, der skal til for at sikre, at det sker? Når vi vil fastholde produktion i et land med den næsthøjeste timeløn i OECD, kan vi ikke tillade os at halte bagefter de andre på vores performance.

Performance er i denne sammenhæng en kombination af mange faktorer. En faktor er kvalifikationerne hos medarbejderne. På det punkt, har vi måske nogle af de dygtigste i hele verden målt på faglige og håndværksmæssige kvalifikationer.

Det er straks værre, når vi ser på vores evne til at tilegne os og implementere ny viden i produktionen. Hvor mange danske virksomheder har eksempelvis implementeret de nyeste soft- og hardwareløsninger i deres fremstillingsprocesser? I mange tilfælde kan der findes optimeringer på 30-50 %, hvis ny viden får lov til at supplere det gode håndværk.

Hvis vi lader alle de andre implementere disse teknologier, og tror vi udelukkende kan konkurrere på vores gode håndværk og stolte traditioner – så ender det med røde nissehuer til os alle. Ikke bare til medarbejderne i produktionen, men også til deres chefer, underleverandører og samarbejdspartnere.

Kilde: DAMRC - http://www.damrc.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08