Politikere til skoler: Drop de engelske navne
Bliv automatiktekniker på Zealand Business College, uddan dig til industritekniker på Next i København eller tag en smedeuddannelse på Learnmark Horsens.
Hvad der før mere mundret hed Teknisk Skole har taget navneforandring, og det er faldet den socialdemokratiske politiker Mattias Tesfaye for brystet.
I et opslag på Facebook opfordrer han skolerne til at droppe "de åndssvage amerikanske skolenavne" og i stedet med stolthed kalde sig tekniske skoler, som de hed førhen.
- Stort set alle erhvervsskoler hedder noget andet i dag. Sådan er det ikke med gymnasierne. Ude i familierne skal man kunne tale om, hvad de tekniske skoler er, og hvilken identitet de har. Jeg er meget skeptisk overfor, at man skifter navn til noget, man ikke er, siger han.
Mattias Tesfaye mener, at man med de engelske navne klipper forbindelsen til sin egen historie.
- Sorø Akademi, Herlufsholm eller Institut for Statskundskab er stolte af deres historie og ville aldrig skifte navn. Derfor mener jeg, at de her navneændringer er et udtryk for, at man skammer sig over at være den, man er. Ved at pakke ting ind i engelske fraser glemmer man, at det er her, man tager en håndværksuddannelse, siger han.
Dansk Folkeparti vil forbyde
Kulturordfører for Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen er enig med Mattias Tesfaye og ønsker et decideret forbud mod engelske skolenavne. Men det forslag er undervisningsminister Merete Riisager (LA) ikke enig i. Det fremgår af et svar på et paragraf 20-spørgsmål fra Alex Ahrendtsen.
"Navnene på uddannelsesinstitutionerne besluttes af bestyrelserne under hensyn til, at det skal skabe identitet og være let at genkende for såvel uddannelsessøgende, aftagere og øvrige parterne.(...) Jeg finder grundlæggende, at bestyrelserne med deres lokale og detaljerede kendskab til deres elever, uddannelser og for eksempel de virksomheder, der ansætter eleverne, er de bedste til at sikre, at institutionerne vælger de rigtige navne", skriver ministeren.
Navne skal godkendes
Merete Riisager bemærker, at institutionerne blandt andet skal tage hensyn til udbud af uddannelser, geografi og web-domæner. Det fremgår dog også af svaret, at Undervisningsministeriet skal godkende nye navne og vurdere, om de er misvisende eller kan forveksles med andre institutioner eller firmaer.
Heller ikke Mattias Tesfaye vil forbyde engelske ord. Han vil hellere tage den værdipolitiske debat med uddannelsesinstitutionerne.
- Debatten forsvinder, hvis man bare lovgiver sig ud af det. Jeg vil hellere tage diskussionen med bestyrelserne om, hvorfor de føler behov for at gemme deres egentlige metier væk, siger Mattias Tesfaye til Altinget.dk.