23948sdkhjf

Danskere tager kvantespring med hærdning af rustfri stål

DTU-forskere har udviklet en ny metode, der kan overfladehærde rustfri stål i store mængder og dermed give det øget holdbarhed.
De tre forskere Thomas Christiansen, Marcel Somers og Thomas Strabo Hummelshøj har sammen startet virksomheden Expanite, der skal kommercialisere den nye teknologi fra deres base på DTU Scion. Det skriver Ingeniøren.

Teknologien går i al sin enkelthed ud på at fjerne det oxidlag, der normalt hindrer carbon og nitrogen i at trænge ind i overfladen på stålet for at hærde overfladen. Herefter gennemføres en lavtemperatur-hærdning ved 280-500 grader, som netop indlejrer nitrogen og carbon i overfladen. Sidst dannes et nyt oxidlag på stålet.

Flere interesserede kunder
Opfinderne ser store muligheder for at udnytte teknologien specielt i industrien, hvor dele i rustfri stål ofte slides hurtigt.

- Det kan blive en stor forretning, for rustfrit stål er faktisk meget blødt og bliver slidt og ridset meget hurtigt. Med hærdningen kan vi forlænge levetiden af rustfrit stål med helt op til 10-100 gange, udtaler Thomas Strabo Hummelshøj til Ingeniøren.

Det er ikke planen, at de tre iværksættere vil starte egentlig produktion af teknologien. I stedet vil de udvikle processer for kunderne, som selv skal implementere teknologien i deres produktion. Allerede nu har Expanite kontakt med 10-12 interesserede kunder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094