23948sdkhjf

Produktnyhed: AVK GUMMI får ny global drikkevandsgodkendelse

Gennem målrettet produktudvikling er det nu lykkedes for AVK GUMMI at få en global drikkevandsgodkendelse på EPDM-gummikvaliteten EUW-70. Ved en global drikkevandsgodkendelse forstås godkendelse i virksomhedens fire hovedmarkedsområder; Tyskland, Storbritannien, Frankrig og USA.
Det er ikke muligt at opnå en samlet drikkevandsgodkendelse for de fire destinationer. Der må søges om godkendelse i hvert enkelt område, og ikke nok med det har de forskellige lande også forskellige krav til gummien.

Godkendelserne er på plads i Tyskland, Storbritannien og Frankrig, hvor den største udfordring har været at få godkendelsen igennem hos de franske drikkevandsmyndigheder. I USA er AVK GUMMI godt på vej, og man forventer at få godkendelsen i hus inden for kort tid.

En globalt godkendt drikkevandsblanding er en kæmpe fordel for virksomhedens kunder, som alle henvender sig til markedsområder spredt over hele verden. Rent logistisk, lagermæssigt og godkendelsesmæssigt bliver forretningsgangen langt mere overskuelig, og risikoen for, at en given gummitype monteres i en forkert applikation, minimeres, når samme gummitype kan anvendes globalt.

Kravene til drikkevandsblandingen bliver stillet af de enkelte landes drikkevandsmyndigheder og omhandler gummiens toksikologiske og mikrobiologiske egenskaber. Formålet med disse krav er for alle landes vedkommende først og fremmest at sikre, at gummien ikke afgiver sundhedsskadelige stoffer til drikkevandet. Desuden må gummien ikke give næring til vækst af biofilm, fordi biofilmen kan virke som en rede for blandt andet coliforme bakterier.

I ovennævnte fire lande stilles krav til den organoleptiske respons – dvs. smags- og lugtegenskaber – men der er meget stor forskel på, hvilken prioritet den organoleptiske respons har for den samlede godkendelse, og hvordan testen udføres. I Storbritannien har smags- og lugttesten den største betydning for den samlede godkendelse. I alle fire lande tager akkrediterede testinstitutter sig af den praktiske del af godkendelserne.

Den største udfordring ved udviklingen af EUW-70 har været at frembringe en gummi med lavt biopotentiale, der samtidig har gode proces- og funktionsmæssige egenskaber. Sædvanligvis er det blødgørere, plastificeringsmidler og antiozonanter, der giver gummien dens helt specielle egenskaber. Da alle disse stoffer typisk er nærende for mikroorganismer og dermed giver biofilmdannelse, har det været nødvendigt at gå helt nye veje. Gennem det tværindustrielle samarbejde mellem erhvervsliv, Teknologisk Institut og universiteter under projektnavnet BioTeks er det lykkedes at tilvejebringe nye råvarekombinationer, som er næsten ikke-nærende, og som resulterer i EPDM-gummi med egenskaber helt på højde med tidligere kendte gummikvaliteter.

EUW-70 har nu alle de vigtigste europæiske drikkevandsgodkendelser til anvendelse i forbindelse med koldt drikkevand og er desuden WRAS godkendt op til 60 grader hvilket fx giver mulighed for anvendelse af EUW-70 i forbindelse med rørført drikkevand i Saudi-Arabien. Yderligere er EUW-70 godt på vej til at få den amerikanske NSF Standard 61 materialegodkendelse. Når EUW-70 har opnået denne godkendelse, vil dette kunne afkorte godkendelsesforløbet markant for de af virksomhedens kunder, der skulle ønske en NSF Standard 61 godkendelse på et emne fremstillet i EUW-70.

EUW-70 er som navnet siger 70 °ShA. Det er meningen, at EUW-70 skal suppleres med globalt godkendte 60 og 80 °ShA EPDM gummikvaliteter lanceret under navnene EUW-60 og EUW-80. I forhold til EUW-60 er AVK GUMMI allerede meget langt i dette forløb og forventer at have en globalt godkendt EUW-60 primo 2009. Tilsvarende forventes en globalt godkendt EUW-80 klar ultimo 2009.

Hensigten er, at EUW-70 skal erstatte velkendte drikkevandsblandinger som EDK-70, ESW-70, EAW-70 og ESJ-70. Herunder sammenlignes egenskaberne i skemaform. Af skemaet fremgår klart, at EUW-70 har alle drikkevandsgodkendelser i samme blanding samtidig med, at EUW-70 egenskabsmæssigt er helt på højde med de andre drikkevandsblandinger. Udover de tre toneangivende europæiske godkendelser er EUW-70 i godkendelsesforløb i USA (NSF Standard 61), Singapore (SS-375), Japan (JIS K6301) og Australien (AS/NZS 4020).

Kilde: AVK GUMMI - http://www.avkgummi.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08