23948sdkhjf

Reservedele til dansk kampfly er på vej ud af produktion

Regeringen beder om et forskud til at købe reservedele til nye kampfly, fordi dele er på vej ud af produktion.
Flere afgørende dele til de danske F-35-fly forventes at udgå af produktion. Det sker, flere år før amerikanerne begynder at bygge de nye højteknologiske kampfly, som Danmark vil købe. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

I en hasteanmodning har forsvarsminister Peter Christensen bedt Folketinget om at få 100 mio. kr. i forskud, så man allerede i år og næste år kan indkøbe tre elektroniske komponentpakker.

Samtidig er Danmark tvunget til at indkøbe flere "komponenter, end der reelt er behov for". Dem må Danmark forsøge at sælge, skriver ministeren i et såkaldt aktstykke til Finansudvalget.

Udvalget skal tage stilling til den fremskyndede millionudgift torsdag.

Flere partier på Christiansborg er bekymrede over, at dele til de 27 nye kampfly, der alene i indkøbspris koster 20 mia. kr., forsvinder ud af markedet.

En af dem er SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen:

- Det virker fuldstændig amatøragtigt og absurd, at der allerede nu er dele, der udgår af produktionen, siger han til Jyllands-Posten.

Han har derfor indkaldt forsvarsministeren i et samråd for at få svar på, hvad det betyder for anskaffelser af reservedele i fremtiden.

Også de konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, kalder det problematisk, hvis F-35-flyene forventes at være på vingerne i 40 år.

- Vi har ikke fået nogen forklaring på, hvad det er for komponenter, som vi skal købe.

- Og vi har ikke fået nogen forklaring på, hvordan de her komponenter kan gå ud af produktion, når der er en milliardstor efterspørgsel på dem de næste år, siger han til Ritzau.

Forsvarsministeriet vil ikke oplyse, hvilke komponenter der er tale om.

Professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver kritiserer, at ministeriet reelt beder politikerne om "at træffe en beslutning til 100 mio. kr. i blinde".

I en mail til Jyllands-Posten skriver Forsvarsministeriet:

- Det er et generelt forhold ved produktion af kampfly, at dele og materialer undertiden går ud af produktion.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078