23948sdkhjf

Stålkommentar: Produktionen stiger trods uro

Finansuroen i USA fortsætter, og konjunkturen er svækket på flere markeder. Væksten i verden fortsætter dog, og verdensproduktionen af stål stiger.
Priserne styres ikke længere af efterspørgslen på produkter, men af det globale behov for råvarer til stålindustrien. En midlertidig svagere prissætning på visse produkter skal ikke tolkes som andet end midlertidig, påpeger stålværkerne. Visse iagttagere ser det som fuldt muligt, at efterspørgslen på stål og kul fordobles over de næste femten år, og da bliver stålværkernes muligheder for at sikre råvarer den afgørende faktor.

Verdensproduktionen af stål steg til totalt 815,1 mio. tons i årets første syv måneder, hvilket er en stigning på lige over 6 % sammenlignet med samme periode året før. Kina stod for 308,3 mio. tons råstål, men produktionsstigningen er nu lavere og havner på 9,6 % i juli, hvilket kan sammenlignes med topniveauet på 26,3 % i januar 2006. Den kinesiske eksport af stål slog dog rekord i august med 3 % op sammenlignet med året før.

Vesttyske stålværker har reduceret deres produktion med 2 % til 27,3 mio. tons i perioden januar-august, samtidig med at de østtyske værker øgede med 4,5 % til 4,87 mio. tons. I Frankrig faldt produktionen af råstål med 3,5 % til 13 mio. tons i årets første otte måneder. Steel Business Briefing (SBB) konstaterer, at EU-kommissionen, som i en rapport kalder den globale økonomiske situation ”usædvanlig usikker”, har sænket sin generelle vækstprognose for Europa med 0,5 procentenheder sammenlignet med april.

Øget produktion af jernmalm
Verdens største eksportører af jernmalm øgede deres produktion med næsten 16 % i første halvår af 2008. De 10 førende jernmalmslande eksporterede totalt 435 mio. tons. I spidsen ligger Australien, Brasilien og Indien. Tilsammen stod de for 358 mio. eksporterede tons. Rusland reducerede sin eksport med næsten 17 % og ligger nu på syvendepladsen, efterfulgt af Sverige som i halvåret eksporterede 8,8 mio. tons, hvilket er en reduktion på 6 %. Den australske storproducent BHP Billiton venter nu på, at EU skal godkende et samarbejde med Rio Tinto, den anden gigant i Australien, som overfor SBB hævder, at det måske slet ikke sker, eftersom Rio Tinto vil vokse hurtigere end BHP på et verdensmarked, hvor efterspørgslen på stål og kul kan fordobles de næste 15 år.

Tyrkiet er tilbageholdende
Skrotpriserne er faldet i Europa. Tyrkerne, som er de største aftagere, holder sig væk fra markedet, og der er derfor rigeligt med skrot. I sydøstasien ser SBB dog tegn på, at skrotpriserne begynder at stabilisere sig i midten af september, selvom der fortsat findes lagre. Nu afventer man, at den islamiske Ramadan er ovre i oktober, med tanke på at flere aktører burde komme tilbage for at placere deres køb.

Diskussionen om udslipsrettigheder (utsläppsrätter) af kuldioxid fortsætter. Den britiske stålfederation UK Steel kræver, at den europæiske kommision reviderer sit udkast til direktivet, som skal træde i kraft 2013. Kommissionen har flyttet målet, idet de har ændret referenceåret, mod hvilket reduktionerne af udslip skal måles fra 1990 til 2005, og straffer dermed sektorer som den nationale stålindustri, som vedtog kraftige foranstaltninger allerede inden 2005, siger en talsmand for UK Steel.

Råvarerne påvirker prisen
Nu er det dynamikken i efterspørgslen og udbuddet på råvarer, som påvirker priserne, mere end behovet for produkter. Det konstaterer foredragsholdere ved Metals Service Institute’s årlige økonomiske møde i USA, og de nævner som eksempel, at i 2007 gik næsten 50 % af den totale jernmalmeksport til Kina samtidig med, at den amerikanske eksport af skrot gik til 55 lande mod 32 i 1996. Deres konklusion blev, at priserne måske bliver svagere i nogle måneder, men at det, der sker nu, er den største industrielle ekspansion, som verden nogensinde har set, og at der ikke længere findes nogen normal situation at falde tilbage på for stålværkerne, som er nødt til at sikre deres råvaretilgange. Lignende udtalelser høres fra europæiske stålproducenter, som peger på, at BRIC-landene (Brasilien, Rusland, Indien, Kina) nu investerer kraftigt i infrastruktur, og at det på lang sigt kan skabe en brist på stål.

Ser man på den aktuelle situation i Europa, så forklarer verdens største stålproducent Arcelor Mittal, at ordreindgangen på flade produkter er god, at lagerniveauerne er relativt balancerede, og at importen sker til priser, som ikke påvirker markedsniveauet. Flere stålværker rapporterer til SBB, at de har udskudt deres vedligeholdelse for at klare efterspørgslen, og at de i efteråret gennemfører planlagte, men udskudte reparationer. Andre kilder hævder, i følge SBB, at værkerne planlægger nedsat produktion med det formål at holde priserne oppe.

Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.se

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.145