23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium – nedsiden begrænset

Siden toppen på 3.380 dollars per ton den 11. juli er prisen på den toneangivende 3-månederskontrakt på aluminium faldet tilbage med godt 650 dollars eller ca. 20 % til i øjeblikket at handle omkring 2.700 dollars per ton. Et fald, der i høj grad skal ses i lyset af det generelle udsalg, der har været på råvarer og specielt på energi.
Ser man længere ud på priskurven, har man ikke set de samme procentuelle fald. Aluminium med henholdsvis 15 og 27 måneders levering er faldet med henholdsvis 16 og 14 %. Kurven er fortsat stigende (i contango), hvilket vurderes at være fuldt ud berettiget.

Det skal blandt andet ses i lyset af, at energipriserne – til trods for de seneste ugers fald – fortsat ligger betydeligt over niveauet for blot et år tilbage og dermed ikke har slået fuldt ud igennem på produktionsomkostningerne. Samtidig er aluminiummarkedet ikke kendetegnet ved den samme stramme balance mellem forbrug og produktion som tilfældet er på kobbermarkedet – blandt andet illustreret ved lave fysiske præmier og fornuftige lagerniveauer.

Kina igen nettoimportør
Efter en enkelt måned som nettoeksportør fik Kina i juli igen status som nettoimportør af primær aluminium. Eksporten af alloy er fortsat historisk høj, hvilket ifølge enkelte markedsdeltagere kan skyldes, at primær aluminium er blevet eksporteret under dække af at være alloy. Således har alloy ikke været underlagt eksportskatter før indførelsen af en 15 % eksportskat den 20. august.

Nedsiden begrænset
Til trods for udsigten til et aluminiummarked i et lille overskud i 2008, ses nedsiden for aluminiumprisen som begrænset. Med en spotpris lige i overkanten af 2.600 dollars per ton handler det lette metal uhyggeligt tæt på niveauet for de marginale omkostninger og lavere priser vil føre til nedlukning af produktion i såvel Kina som Europa.

Dette kombineret med en forventet lavere produktionsvækst i Kina vil således begrænse nedsiden. De seneste tal fra IAI (International Aluminium Institute) viser, at den globale produktion af aluminium steg med 7,1 % i årets første syv måneder (jan-juli), hvilket skal holdes op mod en stigning på 12,5 % i samme periode i 2007.

Produktionen i Kina steg 11,3 % fra januar til juli, hvilket er betydeligt mindre end stigningen på 35 % i samme periode i 2007. Efterspørgselsmæssigt trækker en fortsat svag bygge- og transportsektor fortsat ned i de amerikanske aluminiumordrer.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093