23948sdkhjf

Gigantstorme rammer vindmøllevinger

Nye vingetyper udfordres, når testcenteret Blaest udsætter vingerne for ”100 års storme”.
Det føles som de længste to minutter nogensinde. Ton efter ton øges belastningen på vingetippen, som vil bøje 15 meter ned, når trykket er på sit højeste. Hvis vingen giver op, er det nu.

Hos aalborgensiske Blade Test Centre, i dagligt tale Blaest, er man i gang med den sidste store test af en 75 meter lang vindmøllevinge. Vingen fylder godt i den 100 meter lange og 30 meter høje fabrikshal.

Prøvelsen er kulminationen på et års arbejde, der er gået med at afprøve vingens holdbarhed, og denne eftermiddag klarer vingen ærterne. Sådan er det ikke altid.

- Det sker jævnligt, at vingerne knækker med et ordentligt brag, og så ligger vingen på gulvet. Vi får nødvendigvis ikke at vide, hvorfor vingen går i stykker, fordi det er meget fortroligt. Men typisk er det produktionsfejl. Det kan være limsamlinger eller fibre, der ikke ligger rigtigt, fortæller Erik Steen Jensen, administrerende direktør hos Blade Test Centre.

Simulerer 25 års levetid
På testcenteret bliver vingerne både prøvet i statiske og dynamiske test. Den 75 meter lange vinge bliver denne dag udsat for den afsluttende statiske test, hvor vingen bliver udsat for mere end 50 ton belastning, der over to minutter gradvist bliver øget.

Vingen sidder på vindmøllen i 20-25 år, og den udmattelsesskade, som vingen oplever i virkeligheden, forsøger testcenteret at efterligne under de dynamiske test – også kaldet udmattelsestest.

- Efter at have påført alle udmattelsestestene, laver vi en statisk test igen. Det er ud fra en filosofi om, at når vingen har kørt i 20-25 år, skal den også på den sidste dag også kunne holde til 100-års stormen, fortæller Erik Steen Jensen.

Test er en obligatorisk del af typegodkendelsen for en vindmølle, der sker i henhold til en række IEC-standarder. Én af disse beskriver i detaljer, hvordan vinge-testen skal foregå.

Uafhængigt testcenter
Centeret er ejet af DTU, Force Technology og DNV GL. Indtil 2014 havde virksomheden faciliteter to steder i Jylland, på havnen i Aalborg og i midtjyske Sparkær. Nu er faciliteterne samlet i Nordjylland, hvor der arbejder 11 ansatte.

Der er cirka 20 testcentre spredt ud over hele verden. Flere vingeproducenter har eget center, ellers er centrene uafhængige, hvilket Blaest også er.

- Hovedparten af vores kunder er nogen, som ikke har ikke deres egne faciliteter, men der er også virksomheder med eget center, der får testet hos os. Det kan være, fordi de ikke har tid, eller fordi de skal have testet for noget specielt. Der kan også være en kunde, der forlanger at få testet eksternt, forklarer direktøren.

Fire måneder udmattelsestest
En anden del af en typecertificering er også at afprøve en hel mølle. Det er det, som foregår på testcenteret i Østerild. Hos Blaest starter testrækken, der kan tage op til et år, med en statisk test, hvor man belaster vingen op til den ekstreme belastning, som den vil opleve i virkeligheden - plus en ekstra last. Derefter kommer en dynamisk udmattelsestest.

Udmattelsestesten kan være op til fire måneder, hvor vingen svinger op og ned hele døgnet i sin egen frekvens.

- Populært sagt er de statiske belastninger dem, som vingen oplever under en 100 års storm. Men det er en sandhed med modifikationer. Fordi de mest ekstreme belastninger på moderne, store vindmøller opstår under nogle helt bestemte driftssituationer. Under 100 års stormen vil møllen slet ikke køre, forklarer Erik Steen Jensen.

Primært europæiske kunder
Blaest ligger en spytklat fra havnebassinet i Aalborg Østhavn. Placeringen ruster virksomheden til en fremtid, hvor vingerne bliver længere og længere, og derfor skal sejles til.

- Kunderne kommer primært fra hele Europa. Det er sjældent, at vi tester for kunder uden for Europa. Og det er primært på grund af transportomkostningerne, siger Erik Steen Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11