23948sdkhjf

He-Va snørrede krisen

Lynhurtig sparerunde og øgede priser på afgrøder forgylder nordjysk landbrugsleverandør.
- Vi er fødte pessismister oppe hos os, så vi kunne tidligt se, at det gik den gale vej, siger Villy Christiansen, administrerende direktør hos maskinfabrikken He-Va i Nykøbing Mors.

Den gale vej er det dog ikke gået for He-Va, som producerer maskiner til planteavl.

Mens resten af landbrugsmaskinbranchen tabte uhyrlige millionbeløb, da krisen satte sig på markedet, så klarede He-Va som branchens eneste danske producent at fastholde indtjeningen, selv om efterspørgslen og dermed omsætningen faldt. Det viser en brancheanalyse foretaget af Metal Supply.

- Vi skar hurtigt ned på vores omkostninger i produktionen og administrationen, så vores størrelse stod mål med omsætningen, og det hjalp os, siger Villy Christiansen.

Dermed kom He-Va sjældent set tørskoet igennem den pludselige finanskrises dynd, og man har kun øget resultaterne år for år. I 2009 fik man et overskud på cirka 13 mio. kr. Det er i 2012 steget til 34 mio. kr.

Læs også: Brancheanalyse: Maskinproducenter i vækst på nye jagtmarkeder

- Og allerede i 2011 var vi cirka oppe på en omsætning, der svarede til før 2008, bemærker han.

Han mener, at man især har nydt godt af stigende priser på afgrøder. En prisudvikling, som har fyldt bøndernes lommer ude omkring i verden og øget deres lyst til nye maskiner.

Siden krisens udbrud er andelen af eksportsalg også steget fra cirka 70 procent til 85 procent, og væksten er både sket i omkringliggende lande og til fjerne marker og markeder som Canada og Australien.

Holdbar branche
De danske landbrugsmaskinfabrikanter har rejst sig efter det slag, som den globale finanskrise tildelte dem i 2009, hvor otte ud af ni fabrikanter måtte sande dårligere resultater. Således tjente branchen 182,7 mio. kr. af den primære drift i 2011, hvilket er på niveau med 2008, hvor branchen tjente 184,5 mio. kr.

Kun He-Va formåede i 2009 at holde krisen fra døren og fastholde sin indtjening. Virksomheden fra Nykøbing Mors formåede endda at forbedre sit resultat før skat med 23,4 procent fra 2008 til 2009 fra 8,2 mio. kr. til 10.2 mio. kr.

I 2011 viste branchen for alvor sin styrke, da fabrikanterne som en korkprop igen steg til overfladen. Den positive tendens fortsatte i 2012 – om end med sagtnet fart – hvor branchen tjente 190,7 mio. kr. af primær drift.

I alt kan branchen fremvise et driftsresultat på 555 mio. kr. for perioden 2008-2012, og herudaf tegner He-Va sig for et positivt driftsresultat på 102 mio. kr. Kun overgået af Bogballe med et driftsresultat for perioden på 176 mio. kr. og giganten Kongskilde, der tjente 317 mio. kr. af driften i samme periode.

Blot to fabrikanter kom ud af perioden med røde tal. Det drejer sig om Kverneland Group Kerteminde med et underskud på 118 mio. kr. af primær drift og Samson Agro med minus 19 mio. kr. for perioden.


Anvendt metode:
Det analyserede segment består af Bredal A/S, Bogballe A/S, Dal-Bo A/S, Hardi International A/S, HE-VA ApS, Kongskilde Industries A/S, Kverneland Group Kerteminde A/S og Samson Agro A/S.

Fabrikanterne opererer med forskellige regnskabsperioder. I analysen er der indhentet tal og data fra de nyest tilgængelige årsrapporter.
2012/2013: Bredal, Hardi og Samson
2012: Dal-Bo og Kverneland
2011/12: Bogballe og HE-VA - begge lukker i denne tid bøgerne for indeværende regnskabsår.
Kongskilde Industries har leveret tal fra egne rækker, da omkring 40 procent af koncernregnskabet omhandler vitamin- og mineralforretning.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078