23948sdkhjf

Maskinproducenter i vækst på nye jagtmarker

Finanskrisen var skånselsløs ved landbrugsmaskinfabrikanterne, men en kombination af intern trimning og øget eksportfokus har bidraget til fornyet vækst i branchen.
Finanskrisen jordede også danske producenter af markmaskiner til landbruget. Men nu blomstrer især eksporten så meget, at branchen samlet set har jordet krisen og nu tjener mere, end den samlede branche gjorde i 2008.

Det viser Metal Supplys analyse af landbrugsmaskinproducenternes indtjening over de sidste fem år.

Finanskrisen var skånselsløs ved landbrugets maskinproducenter, da regnskaberne for 2009 landede på bordene. Fra et samlet overskud af primær drift på 184,5 mio. kr. i 2008, styrtede det året efter til et underskud på 40,7 mio. kr.

Det skyldtes først og fremmest, at hjemmemarkedet nedsmeltede, efter at landbrugsejendommenes værdiboble bristede.

Et fænomen, som ramte Danmark langt hårdere end alle vore øvrige nabolande, fortæller Allan Pedersen, som er sektordirektør i Dansk Agroindustri.

- Man levede af værdistigninger på ejendommene, men pludselig ville bankerne til at se positive driftsresultater i landbruget, og det var jo helt nyt for landbruget, siger Allan Pedersen.

Lånekasserne smækkede dermed i, og det samme gjorde dansk landbrugs evne til at investere i nye maskiner.

Nye jagtmarker
Samson Agro i Viborg var en af de fabrikanter, der blev ramt. Et lille overskud af primær drift på næsten 2 mio. kr. i 2008 blev året efter forvandlet til et mareridtsagtigt minus på næsten 22 mio. kr. I 2010 forbedrede Samson resultatet en smule, men måtte stadig sende et negativt primært resultat på små 16 mio. kr.

Ifølge Samson Agros direktør Lars Henriksen førte det til, at man straks måtte skære i omkostningerne.

- Det betød selvfølgelig, at vi måtte skære i antallet af medarbejdere. Det er næsten det eneste, man kan skære i, siger han til Metal Supply.

Men også kurser, it-udstyr og markedsføring er der blevet sparet i, samtidig med at man øgede sit blik mod udlandet og eksportmarkeder.

Med en trimmet organisation betyder det, at den enkelte handel nu giver en større nettoindtjening, end det var tilfældet før, og hestekuren har lønnet sig for Samson Agro, som efter to blodrøde regnskaber har rejst sig og i 2012 fik et overskud på næsten 12 mio. kr.

Nu er Lars Henriksen optimist med hensyn til hjemmemarkedet.

- Vi mærker nu en svagt forbedret efterspørgsel, siger han.

Og det fornemmer også Allan Pedersen, sektorchef i brancheorganisationen Dansk Agroindustri.

- Nyeste prognoser fortæller os, at landbruget er i bedring, og det gør håbet større for dansk afsætning, siger han.

Man maskinproducenternes store redning er og bliver eksporten, og over for branchen har krisen netop understreget eksportens vigtighed, fortæller Allan Pedersen.

- Vi ser, at nogle, som ikke tidligere havde eksporteret til Tyskland var kommet igang. Andre, som tidligere gik ind i Østeuropa har nu taget skridtet videre til Rusland.

Landbrugsmaskinerne står stadig stærkt
De danske landbrugsmaskinfabrikanter har rejst sig efter det slag, som den globale finanskrise tildelte dem i 2009, hvor otte ud af ni fabrikanter måtte sande dårligere resultater. Således tjente branchen 182,7 mio. kr. af den primære drift i 2011, hvilket er på niveau med 2008, hvor branchen tjente 184,5 mio. kr.

Den samlede stigning i 2011 bæres af fremgang hos samtlige fabrikanter, og selvom den positive samlede tendens fortsatte i 2012 viser driftsresultaterne, at farten er sænket.

Det samlede resultat af primær drift i 2012 blev 190,7 mio. kr., og før skat tjente branchen 146,3 mio. kr., men hvor indtjeningen næsten blev firdoblet fra 2010 til 2011, steg den blot med 4 procent fra 2011 til 2012.

Samlet set tjente branchen 555 mio. kr. af den primære drift fra 2008 til 2012, og blot to fabrikanter kom ud af perioden med røde tal. Det drejer sig om Kverneland Group Kerteminde med et underskud på 118 mio. kr. og Samson Agro med minus 19 mio. kr. for perioden.

På den anden side har Bredal, Bogballe, Dal-Bo, HE-VA og Kongskilde alle haft positive driftsresultater igennem hele perioden.

Fabrikanternes resultat af primær drift i millioner kroner

Fabrikanternes resultat af primær drift i millioner kroner

Anvendt metode:
Det analyserede segment består af Bredal A/S, Bogballe A/S, Dal-Bo A/S, Hardi International A/S, HE-VA ApS, Kongskilde Industries A/S, Kverneland Group Kerteminde A/S og Samson Agro A/S.

Fabrikanterne opererer med forskellige regnskabsperioder. I analysen er der indhentet tal og data fra de nyest tilgængelige årsrapporter.
2012/2013: Bredal, Hardi og Samson
2012: Dal-Bo og Kverneland
2011/12: Bogballe og HE-VA - begge lukker i denne tid bøgerne for indeværende regnskabsår.
Kongskilde Industries har leveret tal fra egne rækker, da omkring 40 procent af koncernregnskabet omhandler vitamin- og mineralforretning.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125