NKT snupper bid af dansk milliardudbud
Med den stigende efterspørgsel efter elektricitet, primært drevet af elbiler, varmepumper og udfasning af gas, har Sjælland, der huser 2,3 millioner indbyggere, behov for at opgradere sit elnet i de kommende år. For at holde trit med efterspørgslen skal energiselskabet Cerius-Radius installere op til 1.000 km nye strømkabler om året.
På vegne af Cerius-Radius har Nexel gennemført et stort udbud af de jordbaserede elkabler, der skal bruges til forstærkning og udvidelse af nettet.
Vinderne er NKT, Prysmian Danmark og Reka Cables.
- Vi er ved at vende vores energisystem på hovedet, da olie og gas mange steder i samfundet udfases til fordel for strøm. Heldigvis har vi et stærkt elnet, som udgør et fantastisk fundament for denne omstilling, men det kommer alligevel til at kræve mange nye kabler i jorden at imødekomme fremtidens efterspørgsel, udtaler Frederik Dalgård Andersen, planlægningschef i Cerius-Radius, i en pressemeddelelse.
Lokalt producerede kabler
Hos NKT glæder man sig naturligt nok over at være en af leverandørerne til udbygningen.
- Med vores fabrik i Asnæs klar til at levere størstedelen af kablerne i rammeaftalen, vil transportomkostninger og CO2-emissioner være begrænsede. Vi ser en stigende efterspørgsel efter at sikre langsigtet forsyning af mellemspændingskabler i hele Europa. Derfor fortsætter vi med at investere betydeligt på tværs af vores lokationer for at kunne øge kapaciteten og imødekomme den stigende efterspørgsel fra vores kunder, siger Carlos Fernandez, direktør for forretningsområdet Applications, der omfatter lav- og mellemspændingskabler i NKT.
Rammeaftalen dækker op til 4.000 km elkabler på tværs af lav- og mellemspændingsniveauer. Størstedelen NKT's del af ordren blive produceret lokalt på koncernens fabrik i Asnæs. Fabrikken udvides i de kommende år som en del af NKT's annoncerede investeringer på tværs af sine mellemspændingsanlæg. Første levering begynder i slutningen af september 2024.
Hele udbuddet har en samlet værdi på cirka 1,1 mia. kr.
Dual-sourcing sikrer forsyningen
Udbuddet er delt op i tre delaftaler på henholdsvis lavspænding, mellemspænding samt gummi og flammehæmmende kabler.
I hver delaftale er der fundet to vindere, såkaldt dual-sourcing, fortæller funktionschef i Nexel, Tomas Christensen.
Det sker for at sikre forsyningssikkerheden i en situation, hvor én leverandør skulle få leveringsvanskeligheder. Så kan der trækkes mere på den anden leverandør.
- På tværs af kontinentet er der stor efterspørgsel på mange af de samme kabler og komponenter til elnettet. Med udfaldet af dette udbud har vi sikret os stærke samarbejdspartnere og en høj leveringssikkerhed, udtaler Tomas Christensen, og fortsætter:
- Det er også årsagen til, at vi har lavet aftalerne af længere varighed, end vi tidligere har gjort. For vi står midt i en tid, hvor kravene til elnettet ændrer sig, og der vil vi ikke risikere, at vi ikke har de nødvendige komponenter og kabler til at imødekomme kundernes efterspørgsel.
Aftalerne er af en varighed på fire år. Herefter kommer yderligere fire optioner på forlængelse af aftalerne med et år, så aftalerne potentielt kan løbe otte år i alt.
Om udbuddet
- Udbuddet er delt op i tre deludbud på henholdsvis lavspændingskabler, mellemspændingskabler samt gummi- og flammehæmmende kabler.
- I hver delaftale er der fundet to vindere, såkaldt dual-sourcing.
- Vinderne af lavspændingskablerne er NKT og Prysmian.
- Vinderne af mellemspændingskablerne er NKT og Reka.
- Vinderen af gummi- samt flammehæmmende kabler er Prysmian og NKT.
Cerius-Radius driver elnettet i Østdanmark på Sjælland – tilsammen har de 1,4 millioner kunder og 45.000 km jordkabler.
Nexel leverer drifts- og anlægstjenester til Cerius-Radius' elnet.
Leveringen af nogle af de første kabler begynder allerede i september 2024.
Kilde: Cerius-Radius