23948sdkhjf

IQ Metal-direktør om vildt 2022: De fleste råvarer steg til dobbelt pris i løbet af ganske kort tid

En kraftig vækst i omsætningen forplantede sig ikke på bundlinjen hos underleverandøren

- Det var et udfordrende år!

Så kort kan Bo Fischer Larsen, CEO og medejer af IQ Metal, karakterisere 2022. Virksomhedens regnskab viser en omsætning på 453,6 mio. kr., og det var hele 61 procent højere end året før. Regnskabsåret 2022 dækker dog over 15 måneder.

Stålleverandører annullerede aftaler

Til gengæld har overskuddet før skat kun flyttet sig marginalt – det er vokset med 0,7 mio. kr. til 22,6 mio. kr. Og det er her, udfordringerne viser sig. Stigende råvarepriser har nemlig kostet på bundlinjen.

- En uge efter Ruslands invasion af Ukraine, modtog vi terminering af alle væsentlige kontrakter fra vores største stålleverandører under henvisning til force majeure. Alene på vores største fabrik i Polen forbruger vi 1.000 tons stål om måneden. Et forbrug af de vigtigste råvarer, der sikres to-tre måneder frem, forklarer Bo Fischer Larsen.

- Slut februar 2022 blev cirka 90 procent af de volumener råvarer, vi skulle forbruge i marts, april og maj, således aflyst natten over, og IQ Metal måtte ud på det åbne marked. Der manglede cirka 30 procent stål i Europa på daværende tidspunkt, og fra lange kontrakter måtte vi ud på spot-markedet, hvor leverandørerne åbnede nye vinduer hver mandag. Dem, der kom først, fik materialer - ikke til dagspriser men til timepriser. Det hele steg således til dobbelt pris i løbet af ganske kort tid, fortsætter han.

Hos IQ Metal var det første prioritet at sikre materialer til alle de ordrer og kunder, der skulle serviceres, men da meget allerede var bekræftet eller bundet af aftaler og kontrakter, endte ”regningen” hos virksomheden selv.

- Som regnskabet viser, så har IQ Metal realiseret kraftig vækst på volumen, så selvom indtjeningen har været udfordret, så har vi trods alt realiseret et, efter omstændighederne, fornuftigt resultat, konkluderer Bo Fischer Larsen.

Nye medejere giver øget robusthed

I foråret 2022 solgte han og kompagnonen Jesper Zacher Nielsen en del af IQ Metal til den industrielle investor Pentaco Partners, og netop den konstellation har rustet virksomheden til at kunne tage et stort vækstspring, som det allerede har vist sig i 2022. Med det nye ejerskab har virksomheden skærpet strategien og netop væksten er prioriteret. Når man vokser, skal der investeres, og det giver forskydninger i forhold til indtjening.

- Vi arbejder målrettet på at vækste på det koncept, som vi satte i søen for otte år siden, og som har været en væsentlig årsag til den vækst, vi har realiseret so far. Det er et koncept, som vi kalder IQ Metal Partnership Manufacturing, hvor vi går ind og etablerer langvarige, tætte partnerskaber med få større kunder, og vi er aktivt på udkig efter de næste store partnerskaber. Vi arbejder nu med to-tre mulige alliancer, lyder det fra Bo Fischer Larsen.

- Med de nye investorer ombord - og de er ikke kun investorer, de er særdeles aktive på det overordnede ledelses- og bestyrelsesmæssige plan - har vi et meget solidt fundament, både økonomisk og strategisk. Fra de tidligere to ejerledere består ejerkredsen nu af en række selskaber og i alt syv erfarne industrifolk med relativt tunge CV’er og samlede ejerskab i mere end et halvt hundrede virksomheder, flere i den tungere ende af skalaen, fortsætter Bo Fischer Larsen.

Sigter mod halv milliard i 2023

Derfor forventer han også yderligere vækst i 2023, selv om usikkerhederne tårner sig op i verden lige nu.

- Året er kommet rigtig godt i gang, men i det marked vi befinder os i, vil der altid være udfordringer omkring indtjeningen. Der skal væsentlig flere omsætningskroner til for at realisere den samme indtjening, konstaterer Bo Fischer Larsen.

Han forventer, trods udfordringerne, at IQ Metal kommer til at runde en omsætning i nærheden af 500 mio. kr. i 2023.

IQ Metal A/S
Regnskabsår 2022(15 måneder) 2021
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Nettoomsætning 453,6 280,9
Bruttofortjeneste 59,2 47,9
Resultat af primær drift 26,6 23,5
Resultat før skat 22,6 21,9
Årets resultat 19,4 19,1
Balancestatus 179,7 185,5
Egenkapital 62,0 53,3
Antal ansatte 312 266
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Læs mere om: underleverandører
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.75