23948sdkhjf

Det startede med vild ide hos Treco i 2014: ”Nu letter vi”

I 2014 var en af Trecos ejere, Preben Pedersen, på kundebesøg i Norge. Under besøget bliver han stillet over for den udfordring at designe en maskine til sortering af den post, som kun kan sorteres manuelt – det vil sige breve, der enten er for tykke, tynde, små eller store til, at de kan sorteres i en normal postsorteringsmaskine.

På trods af at Treco på daværende tidspunkt kun var en metalpladevirksomhed, tegnede Preben Pedersen de første skitser til det, der senere blev til virksomhedens Solitaire Robot bag på en serviet i flyet hjem.

Efter seks års planlægning, design og prototyper blev den første Solitaire Robot sendt til det finske postvæsen Posti som et pilotprojekt. Posti anerkendte hurtigt maskinens potentiale, hvorefter Treco Postal og Posti indledte forhandlingerne om levering af de første to maskiner.

Maskinen er sidenhen blevet videreudviklet, og den endelige version blev installeret i Helsinki i marts 2022.

Ordrebogen vokser

Det rygtedes hurtigt indenfor branchen, at Posti havde stillet maskinerne op, og postorganisationer fra hele verden har fulgt projektet fra sidelinjen. Posti har nu afgivet ordre på yderligere seks anlæg, og Treco Postal er i kontakt med yderligere fem postorganisationer verden over og har startet de indledende skridt for at afdække mulighederne for leverancer.

- Vi er gået fra at være et hobbyprojekt til reelt set at levere de to første maskiner – og nu letter det, konstaterer salgs- og projektleder Claus Sørensen.

Han er ikke i tvivl om, at Treco kommer til at producere rigtig mange sorteringsanlæg i de kommende år.

- Posti har en option på yderligere seks, og de forventer, at de skal have 20-30 maskiner i alt. En anden kunde, vi taler med lige nu, der forventer jeg, at vi skal i gang med et pilotprojekt i 2023, og bliver det en succes, vil jeg tro, at de skal bruge 50 maskiner, lyder det fra Claus Sørensen.

Tålmodigt salgsarbejde

Lige nu har Treco 11 maskiner i ordrebogen i 2023, og Claus Sørensen forventer, at det tal bliver mindst 15 året efter. Han må dog også konstatere, at beslutningsprocessen, når der skal købes nyt grej ind til postvæsener rundt omkring, kan være langsommelig.

- Hele verden her brug for vores maskine. Men de er bare ikke på et stade teknologisk, hvor de er klar til det. Nogle af dem, vi er i dialog med, er på et stade, hvor de kan se en ide i at få deres processer ændret, men der skal det jo først op på et politisk niveau, forklarer Claus Sørenen, og tilføjer:

- De her ting tager tid, for en postorganisation må ikke bare købe en maskine – det skal ud i offentligt udbud. Fra de indledende snakke, til vi vinder en ordre, kan der sagtens gå et år.

Mander op i Aalestrup

Det giver ham til gengæld tid til stille og roligt at opruste på hjemmebanen i den nordjyske by Aalestrup, hvor der efterhånden er ved at været bygget en pæn organisation op omkring Treco Postal.

- Vi er 20 mand, hvoraf de 12 er montage- og servicefolk. I marts forventer jeg, at der er yderligere tre med på holdet, lyder det fra Claus Sørensen, der forventer endnu flere medarbejdere i fremtiden.

- Jo flere maskiner, vi får ud at stå, jo mere får vi også omkring service. Vi skal have bygget en serviceorganisation op med hotline. Vi er nødt til at kunne servicere 24/7, for postvæsnerne står ikke stille, siger han.

Ny version på tegnebrættet

Selv om efterspørgsel og salg nu tager fart, betyder det ikke, at Treco hviler på laurbærrene.

- Vi er i gang med nye ideer som skal udmønte sig i næste version i løbet af et par år. Den, vi sælger nu, vil jeg betegne som version 5.1, fordi den er ændret så mange gang siden prototypen, og vi har ideer til version 6.0, men den kommer ikke ud i hverken 2023 eller 2024, fortæller Claus Sørensen.

Han mener sagtens, at man hos Treco kan skabe en ny maskine, der kan overgå den nuværende, og at kunderne er villige til at betale for forbedringerne.

- Det, der er vigtigt for postvæsenerne, er, hvor meget de kan få igennem i timen, og kan vi øge gennemløbet med 10 procent, så har det jo stor værdi, siger Claus Sørensen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Sydjysk maskinproducent styrker ledelsen
Havvindudviklere vil sikre det lavest mulige CO2-aftryk
Droneleverancer skal effektivisere havvind
Gasforbruget er reduceret med 94 procent hos nordjysk plastvirksomhed
Force Technology på opkøb
6 millioner til robotundervisning ”ud af huset” på hele Fyn
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.109