23948sdkhjf

Robotanlæg får makeover: Stansomatic gør klar til millioner af emner til høreapparatkunde

Billund-virksomheden Stansomatic er kendt som leverandør af stansede emner – i millionvis. Skal det være rentabelt, kræver det, at der hele tiden kigges på automatisering og optimering af produktionen.

En udfordring er dog, at ordrerne ofte er tidsbegrænsede, og at man derfor potentielt kan risikere at stå med et robotanlæg, der er ubrugeligt. Derfor forsøger man at tænke langsigtet og fleksibelt, når der investeres i automatiseret produktionsudstyr.

Kræver fleksible anlæg

Lige nu har man for eksempel en anlæg stående hos LT Automation i Aalborg, der er i gang med den helt store makeover.

- Det har egentlig kørt nogle køleplader oppe til Grundfos, hvor det både har lavet kvalitetsinspektion og pakket samtidig. Nu er det produkt udgået, og så havde vi egentlig flere andre gode projekter, vi syntes, det kunne bruges til. Vores udfordring er hele tiden, at vi er på B2B-markedet, og det er svært at få lange aftaler med kunderne, så vi skal helst have noget, der er fleksibelt og kan producere det, der lander i vores mailboks om et halvt år, som vi endnu ikke ved, hvad er, forklarer Finn Jensen, der er fabriksdirektør hos Stansomatic.

Ordre til høreapparat-industrien

Det originale anlæg er også konstrueret hos LT Automation, og her var indehaver Lasse Thomsen og hans medarbejdere helt klar på at lave en løsning, der kunne genbruges til nye opgaver.

Anlægget er derfor indrettet med et rundbord med en række fiksturer, hvor der hvert sted udføres én operation. Fiksturerne kan så udskiftes til at løse nye opgaver.

Og den nye opgave er nu tikket ind i Stansomatics indboks.

- Det er nogle emner til høreapparatsindustrien. Her er der kommet en lov, der gør, at man på et tidspunkt ikke må have høreapparater, hvor man skifter batteriet en gang om ugen. Det betyder, at man om natten, når man går i seng, sætter dem til ladning, som man sætter sin mobiltelefon til ladning. I de her chargere sidder de her produkter, udtaler Finn Jensen.

To sekunder til hver operation

Går alt efter planen, får Stansomatic anlægget retur inden årets udgang. Indtil da er det LT Automations opgave at automatisere montage- og pakkeprocessen til de stansede emner.

- Det er et anlæg, hvor vi har nogle emner, der kommer ind, bliver lagt i fiksturer, bliver taktet over til en lille pick-and-place, der vender emnet, hvis det vender forkert. Den løsning har vi valgt, fordi vi er så hurtige til at håndtere det, at vi ikke når at vende det i robotten. Vi har to sekunder mellem hver takt, forklarer Lasse Thomsen.

- Når vi takter igen har vi et vision-kamera, der kan se, om emnet er ret, om alle hullerne er der, og om der er grater. Så det er inspektion. Så takter det igen efter to sekunder, hvor robotten herovre lægger det i nogle skuffer, og når skufferne er fyldt, tager en UR-robot skuffen og palleterer. Den tager selvfølgelig en tom kasse og sætter tilbage. Hvis der er et emne, der er fejl på, tager robotten det og smider det til affald, fortsætter han.

Sparer fire medarbejdere

Udover kvalitetskontrollen og palleteringen skal der også sættes en station ind, hvor en lille møtrik skal pressvejses på emnet.

Anlægget er desuden udstyret med en vibrationsføder, så man bare kan hælde en kasse med råemner ud på et bånd – så sørger føderen selv for at separere dem, og robotten siden for at vende dem korrekt.

- Pointen er, at anlægget laver rigtig meget. Før var der en medarbejder, der så på, om emnerne lå ret, målte alle hullerne og så på, om der var grater. Det krævede fem personer, så robotten sparer fire medarbejdere, forklarer Lasse Thomsen.

Tre forskellige robotmærker

En særlig ting ved anlægget er, at det kombinerer robotter af tre forskellige fabrikater.

- I projektet til Stansomatic har vi en Fanuc-robot, en Universal Robot og en Omron-robot. Det er sindssygt komplekst, og jeg tror ikke, der er ret mange andre i Danmark, der ville gøre det. Men hvis man ser det fra kundens synspunkt, så har man nogle emner, der kommer ind og ud - han er ligeglad med robotmærket. Han skal bare have det bedste, billigste, hurtigste og mest driftssikre. Det er derfor, vi har valgt de enkelte robotter, siger Lasse Thomsen.

Hos Stansomatic glæder Finn Jensen sig til at få anlægget retur. En ting er sikkert, og det er, at det ikke kommer til at stå stille ret længe.

- Vi skal lave to forskellige modeller af de her emner, og vi snakker om tre millioner om året, konstaterer fabriksdirektøren.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109