23948sdkhjf

Lukrativt marked forsvandt med corona: Nye forretningsben skal gøre ME Production mere robust

Røde tal på bundlinjen har bestemt ikke været normen hos nordjyske ME Production. Ikke desto mindre blev det i 2021 til et underskud før skat på 9,8 millioner kroner.

De seneste år har Frederikshavn-virksomheden haft en stejl vækstkurve, men med coronas indtog i 2020 ramte man muren.

Medarbejdertal reduceret til en fjerdedel

Et af ME Productions hovedprodukter er nemlig scrubbere som bruges til rensning af udstødning fra skibe for blandt andet svovl.

- Siden 2020 har vi ikke taget en eneste ordre til røgrensning. Så hele den fantastiske opgang og vækst, vi havde i 2019-2020, blev afløst af en sand deroute i 2021, fortæller Jens Peter Faldt, der er CEO hos ME Production.

- Vi skulle jo stadig lave de ordrer færdige, vi havde, og vi har faktisk først afleveret det sidste anlæg for nylig, af dem vi producerede dengang. Så det er længe at have ressourcerne ude at arbejde, uden at der kommer noget nyt ind, fortsætter han.

Derfor måtte den nordjyske virksomhed træde hårdt på bremsen, og bemandingen blev reduceret fra cirka 200 medarbejdere, da der var flest, til blot 50 på lavpunktet under coronakrisen. Nu er man dog atter i vækst og oppe på 70.

Oliepris er en joker

At coronakrisen kunne sætte så brat en stopper for et ellers lukrativt forretningsområde skyldes, at olieprisen faldt kraftigt. I stedet for at investere i røgrensningsudstyr, kunne det derfor bedre betale sig for rederierne at bruge olie med lavt svovlindhold, som ellers er dyrere. Siden er olieprisen dog steget kraftigt, blandt andet som følge af krigen i Ukraine.

- Så vi er begyndt at tage ordrer inden for røgrensning igen, og forespørgslerne er stærkt stigende, konstaterer Jens Peter Faldt.

Nye ben på land

Han og resten af folkene hos ME Production har dog ikke bare siddet og ventet på, at markedet ville vende. Tiden er blandt andet blevet brugt på produktudvikling.

Og det er vel at mærke produkter, der skal sprede risikoen, så man ikke igen risikerer en økonomisk lussing, på grund af ét kollapset marked.

- Vi har typisk været en maritim virksomhed, men vi har forsøgt at sprede os lidt ud og få et par ben på land, som vi kan begynde at sælge lidt af i nær fremtid, siger Jens Peter Faldt.

- Det er også beslægtet med røgrensning. Vi har gang i carbon capoture-området, som noget nyt, og så har vi leveret lidt varmepumper, hvor vi har lavet et modulopbygget koncept. Vi er stadig væk i udviklingsfasen, men jeg forventer, at når vi kommer hen i september, så har vi den rigtige løsning, uddyber han.

Han er derfor også ganske fortrøstningsfuld med hensyn til regnskabet for 2022, som nu er knap seks måneder undervejs.

- Vi er fint på sporet, og vi er kommet tilbage på de sorte tal igen, siger Jens Peter Faldt.

ME Production A/S
Regnskabsår 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK
Primært resultat -8,9 3,5
Bruttofortjeneste 37,9 75,0
Resultat før skat -9,8 2,3
Årets resultat -7,7 1,7
Status balance 72,6 88,4
Egenkapital 13,2 20,9
Antal ansatte 67 120
Kilde: CVR

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Se nøgletal for:
Læs mere om: ME Production
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.613