23948sdkhjf

Her sparker de nyt liv i 250 kunstgræsbaner om året

Vi træder indenfor på fabrikken, en ingeniørs drøm om et maskineri af en højteknologisk produktionslinje med en effektiv logistik fra shredding til snitning, tørring og sigtning.

Vi er hos Re-Match i Herning, som lever af at genanvende kunstgræsbaner.

Når anlægget kører på fuld kapacitet, kan vi behandle ca. 250 kunstgræsbaner om året. I 2021 satte vi hidtidig rekord i Danmark med ca. 26.000 tons materiale, hvilket er 22 procent mere end i 2020 Nikolaj Magne Larsen, adm. direktør Re-Match

Når de færdige produkter foreligger, er de opdelt i rene, færdige komponenter: Sand, granuleret/smuldret gummi-infill, plastfibre og backing-stykker.

- Når anlægget kører på fuld kapacitet, kan vi behandle ca. 250 kunstgræsbaner om året. I 2021 satte vi hidtidig rekord i Danmark med ca. 26.000 tons materiale, hvilket er 22 procent mere end i 2020, siger adm. direktør Nikolaj Magne Larsen, mens han viser rundt på fabrikken.

Gevinst for miljøet og kommunekassen

Ved at sende en kunstgræsbane til genanvendelse, opnår kommunerne en økonomisk besparelse på ca. 10-20 procent i forhold til deponering. Vælger man at sende en kunstgræsbane i almen størrelse til genanvendelse, spares miljøet for tæt på 400 tons CO2 sammenlignet med forbrænding.

Processen er verdensomspændende patenteret, og der er kun få konkurrenter på markedet, dog ingen, der - ifølge Re-Match - kan udvinde så rene materialer af gummi, plast og sand, som det er lykkedes med i Herning.

Sandet er testet til at have 99,6 procent renhed og gummi-infill til 99,95 procent.
I begyndelsen var forretningscasen bygget på et fundament af, at alle materialer skulle genanvendes til nye kunstgræsbaner.

En meget bred vifte af kunder

Men i takt med en større efterspørgsel på rene, genanvendte materialer til fremstillingsindustrien og byggebranchen, har Re-Matchs’ fokus ændret sig til også at være rettet mod kommuner og andre produktionsvirksomheder.

I dag sælges de genanvendte materialer således også som sand til byggeindustrien, gummi til fremstilling af alskens emner (blandt andet måtter i lastbiler og legepladsunderlag) og plasten - primært PE og PP - sælges videre til udlandet.
Og ja, så bliver en del af regeneratet selvfølgelig også til nye kunstgræsbaner. Men det har ikke været en nem proces, erkender Nikolaj Magne Larsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079