23948sdkhjf

EV Metalværk sender mere end 30 år gammel maskine på pension

Hos vestjyske EV Metalværk har man for nyligt måttet sige farvel til en trofast ”medarbejder”.

Tilbage i 1988 anskaffede Ringkøbing-virksomheden en tysk produceret Tönshoff-maskine, men den har nu måttet vige pladsen for et nyt fræsecenter.

- Tönshoff’en var nærmest et rundbord, der stod på højkant. En seksstationers maskine, hvor man putter et emne i og bearbejder det fra to-tre sider samtidig, og så kommer det ud igen efter 10-15 sekunder, fortæller teknisk direktør Erling Tofting.

- Det var faktisk alt for stor en investering for EV Metalværk dengang, så man var lige ved at gå konkurs, og de nuværende ejere fik faktisk mulighed for at købe virksomheden i den forbindelse. Det er en maskine til at lave store serier på kort cyklustid, men den er ikke så egnet til den produktion, vi har i dag, hvor vi ikke kører så store serier. Det er med lang omstillingstid, da det ikke er en CNC-styret maskine. I stedet er det en maskine, man mekanisk justerer ind, og så er den PLC-styret, fortsætter han.

Droppede ide om outsourcing

Med Tönshoff’en har EV Metalværk ofte været nødt til at køre et helt års produktion af et givent emne, da det tog op mod tre dage at omstille den til et nyt emne. Og den måde at producere på er ikke længere tidssvarende for en mindre virksomhed.

Derfor så man i første omgang på muligheden for at outsource den del af produktionen, men kom hurtigt frem til at det ville give mere fleksibilitet at anskaffe et nyt fræsecenter.

Det er nu sket i skikkelse af en Doosan DVF 5000

- Det er en lille fræser, som egentlig bearbejder et emne ad gangen, og så har vi en robot til at lægge emnerne i. Det der er lidt sjov, ved den her løsning, er, at den er udstyret med et danskudviklet produkt, som er en række på ti skuffer, hvor man lægger emner ned i fiksturer, og så tager robotten emner fra de skuffer. Så kan man på lidt plads have rigtig mange emner, som er fikseret, lyder det fra Erling Tofting.

Vinder på fleksibilitet

Fræsecentret kan bearbejde emner op til 500x500 mm, men EV Metalværk skal som udgangspunkt bruge den vil væsentligt mindre emner, som hovedsageligt vil være ventilhuse i messing.

Derudover er den udstyret med drejebord og 60 værktøjer, så emnerne kan bearbejdes fra fem sider.

- Cyklustiden bliver selvfølgelig meget længere men omstillingstiden og totaltiden bliver kortere. Og der hvor vi for alvor vinder er fleksibiliteten – vi kan lave mindre serier, konstaterer Erling Tofting.

Nedenstående video er produceret af EV Metalværk.

Artiklen er en del af temaet Maskinfokus.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Opkøb: Leverandør til vindindustrien fortsætter konsolidering
Trofast kunde lægger endnu en storordre hos Carsoe
Danfoss-fond og Linak bag nyt industrielt center på Syddansk Universitet
Sandvik Coromant fejrede Tech Days 2022
Ny stansemaskine til de komplicerede emner
Tredobbelt maskininvestering hos REA Automatdrejning
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.112