23948sdkhjf

KP Components tog revanche: 2021 gik langt bedre end ventet

Da nytårsklokkerne ringede mellem 2020 og 2021 kunne administrerende direktør Søren Husted lukke regnskabsbøgerne til et rigtigt møgår hos KP Components. I 2021 blev der i den grad taget revanche                        

- Det har været et travlt år og meget anderledes, end vi havde forventet. Det var sådan lige fra asken til ilden, kan man sige, lyder det fra Søren Husted.

KP Components A/S' omsætning steg med 31 procent til 391,4 millioner kroner, og resultat før skat blev forvandlet fra et underskud på 7,4 millioner kroner til et overskud på 25,0 millioner kroner.

- Da vi lavede budget for 2021, stod vi i fjerde kvartal 2020, og der var det uigennemskueligt, hvornår vi ville komme ud af conaens favntag. Det må vi sige, at det kom hurtigere, end vi havde forventet. Allerede i løbet af første kvartal, gik det bare rigtig stærkt udtaler Søren Husted.

70 nye medarbejdere

En stor del af KP Components produktion består af hydraulikkomponenter til producenter af landbrugs- og entreprenørmaskiner, og de havde i 2020 flere fabriksnedlukninger som følge af corona. I 2021 var det lige omvendt – der eksploderede efterspørgslen efter nye maskiner.

- Det har betydet, at vi har haft fuldt tryk på og har gearet kapaciteten. Det er både i forhold til at få ekstra folk ind – vi har øget medarbejderstaben med cirka 70 medarbejdere – og vi har investeret kraftigt både herhjemme og i udlandet og er også fortsat i gang med store investeringer, fortæller Søren Husted.

Han forklarer, at produktionskapaciteten faktisk har været så udfordret, at det til tider har været svært at følge med efterspørgslen, og de mange investeringer har også kostet på bundlinjen.

- Vi har gjort en kæmpe indsats for at få ansat nye folk, primært fra udlandet, og få dem trænet og lært op til at køre vores produktion. Så det er der brugt rigtig mange ressourcer på i løbet af året, forklarer Søren Husted.

Ny amerikansk fabrik snart klar

Også på maskinsiden er der oprustet gevaldigt, både på fabrikken i vestjyske Spjald, men i særdeleshed også i USA, hvor KP Components lige nu er ved at opruste med en ny fabrik.

- Vi overtog den i andet kvartal sidste år, og så er vi i fuld gang med at installere maskiner, og den første produktionscelle kommer op at køre i løbet af de næste par måneder. Vi har ordret ni maskiner allerede til den udvidelse, som er på vej ind derovre, siger Søren Husted.

Råvaremangel er et problem

En anden udfordring, der har sat kapaciteten under pres, har været indkøbet af råvarer, hvor det ikke blot har været et problem med stigende priser, men i det hele taget at kunne skaffe de leverancer, der er nødvendige.

- Vi kører meget tæt parløb med vores store kunder omkring råvaredelen, så der læner vi os meget op af de globale aftaler, de har, men det løser jo ikke problemerne, hvis der ikke er nok, fortæller Søren Husted.

- Problemet er, at vi får størstedelen af vores råvarer fra støberier, og de er generelt overbooket 20-30 procent, og det har de været hele sidste år og er det sådan set stadigvæk. Så de kører med et kæmpe efterslæb hele tiden, som bare rammer op igennem fødekæden, fortsætter han.

Han tør derfor heller ikke gætte på, hvor længe den nuværende optur varer ved.

- Det er klart, at lige nu, der sitrer det hele i markedet i forhold til, hvad der kommer til at ske, men vi har ikke mærket nogen afdæmpning endnu, slutter Søren Husted.

KP Components A/S
mio. kr. 2021 2020
Nettoomsætning 391,4 298,0
Resultat af primær drift 17,4 0,4
Resultat før skat 25,0 -7,4
Årets resultat 19,6 -6,0
Balancesum 302,5 248,5
Egenkapital 92,7 47,6
Antal ansatte 240 220
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2021

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079