23948sdkhjf

Dansk rumopfindelse skal aflive udtjente satellitter

Rumskrot, der efterlades i kredsløb, udgør et stærkt stigende problem på grund af faren for kollisioner. En opfindelse fra Aalborg Universitet Esbjerg skal nu afprøves i rummet i samarbejde med GomSpace og vise, at satellitterne kan hentes forsvarligt ned.
Rumfart spiller en stor, men ofte usynlig, rolle i vores hverdag - vi er afhængige af rumbaserede tjenester såsom GPS og satellitkommunikation. Disse tjenester leveres af et stigende antal satellitter, og når satellitterne afslutter deres nyttige virke, ender de som rumskrot.

Akkumuleringen af rumskrot er en trussel mod fremtidige aktiviteter i rummet, hvilket fx sås i 2009, da en aktiv kommunikationssatellit kolliderede med en udtjent russisk militærsatellit.

Skal rydde op efter sig selv i rummet
Lektor Anders Schmidt Kristensen og Professor Lars Damkilde fra Aalborg Universitet Esbjerg opfandt og patenterede i 2009 en simpel mekanisme, der kan udfolde store overflader i rummet. I samarbejde med satelliteksperterne fra GomSpace i Aalborg har universitetet gennemført et forprojekt, støttet af midler fra Styrelsen for Forskning og Innovation, hvori det er påvist, at opfindelsen er teknisk velegnet som udgangspunktet for en ”satellitbremse”. Bremsen hjælper med at reducere hastigheden, så satellitten, når den ikke længere er aktiv, hurtigere når ned i atmosfæren, hvor den brænder op.

I FN arbejder man lige nu på at vedtage et regelsæt, som kommer til at diktere, at nye satellitter skal tages ned, inden der er gået 25 år. Det er derfor rigtig god timing, at færdigudvikling og demonstration af ”satellitbremsen” iværksættes netop nu med hjælp fra Højteknologifonden.

- Vores kunder efterspørger løsninger på dette problem, og i fremtiden bliver det essentielt at kunne rydde pænt op efter sig i rummet for overhovedet at få lov at opsende satellitter, udtaler Lars K. Alminde, administrerende direktør i GomSpace.

En drøm der går i opfyldelse
Vækstvirksomheden vil i de kommende år opsende flere satellitter, som skal overvåge lufttrafikken, hvilket vil bidrage til væsentlige brændstofbesparelser og CO2-reduktioner. Lektor Anders Schmidt Kristensen fra Aalborg Universitet udtaler:

- Det er en drøm, der går i opfyldelse, når noget, der startede som en løs idé på bagsiden af en serviet nu går hen og bliver virkelighed og skal afprøves i rummet.

Demonstrationen vil foregå i slutningen af 2013 og resultere i, at testsatellitten kan observeres som et stjerneskud på himlen, når den brænder op på sin vej tilbage igennem atmosfæren. Projektet har et budget på 5 mio. kr., hvoraf Højteknologifonden har bidraget med de 3 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109