23948sdkhjf

Klumme: Varer og produkter er kun en del af den danske eksport

Eksport er godt, og eksport skal der til, for at samfundsøkonomien på sigt kan hænge sammen.
Klumme af Steen Rytlig, Dansk Erhverv Teknik

Eksport forbindes oftest med eksport af forskellige varer, der skabes på fabrikker og sendes ud i verden.

Eksporten af varer er dog kun en del af den danske eksport. Virkeligheden er, at eksporten af serviceydelser år for år øger sin betydning for skabelse og fastholdelse af danske arbejdspladser.

De seneste 15 års udvikling i antallet af danske arbejdspladser, som skabes på baggrund af eksport, viser med al tydelighed, at Danmark også i eksport-øjemed i højere og højere grad lever af service.

Privat service er således langt den største bidragsyder til dansk økonomi. Danmarks største vækstmotor er nemlig ikke længere traditionel industri og landbrug. Det er service. Det er vidensservice som fx konsulentydelser, arkitektvirksomhed, it-ydelser, design, branding og revision. Det er handel, transport, søtransport og logistik, og det er støttefunktioner som rekruttering, rengøring, oplevelsesøkonomi og turisme.

Et erhvervs eller en sektors værditilvækst er i nationaløkonomiske termer den pågældende sektors bidrag til samfundsøkonomien og dermed bruttonationalprodukt (BNP). Privat service tegner sig i dag med 65 procent for næsten 2/3 af den værdiskabelse, som årligt finder sted i den private del af økonomien, mens sektorer som industri og landbrug tegner sig for hhv. 17 og 2 procent.

Når det gælder udviklingen af eksportarbejdspladser, tegner privat service sig for en stigning på 75.000 arbejdspladser siden år 2000, svarende til en stigning på 25 procent. Servicevirksomhederne skaber således flere eksportarbejdspladser end industrivirksomheder, og tendensen for eksportbårne industriarbejdspladser synes faldende. I år 2000 var der mere end 262.000 eksportarbejdspladser i industrien mod 246.000 i 2008, svarende til en tilbagegang på 6 procent.

Selvom antallet af eksportarbejdspladser i servicesektoren overstiger andre sektorer, er det dog fortsat i landbrug og industri, at eksportarbejdspladsernes andel af sektorens samlede beskæftigelse er størst, men myterne om, at servicesektoren er en indenlandsk orienteret sektor kan og bør aflives en gang for alle.

Servicesektoren har sit eget liv. Den er den største skaber af eksportarbejdspladser samlet set og udgør en betydelig og stadig større andel af den samlede værditilvækst og eksport i Danmark. Når der alene ses på de direkte eksportarbejdspladser, viser udviklingen frem til 2008, at service er på højde med industrien, og at udviklingstendensen peger i retning af, at service i dag er den største skaber af direkte eksportarbejdspladser i Danmark.

Disse fakta bør regering, fagbevægelse, politikere, presse og andre vænne sig til have meget mere i fokus, når der i disse tider tales om regeringens 2020 plan, om skabelse af arbejdspladser og ikke mindst om, hvordan Danmark skal overleve i de kommende år.

Se hele Dansk Erhvervs analyse af servicesektorens betydning her:
http://www.danskerhverv.dk/OmDanskErhver... .

Kilde: Dansk Erhverv Teknik - http://www.danskerhverv.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109