23948sdkhjf

DAC's rumteknologi skal i spil under vandoverfladen

Danish Aerospace Company har hidtil, som navnet antyder, primært beskæftiget sig med udvikling af rumteknologi.

Men nu skal teknologierne i spil i en helt anden sammenhæng. Nemlig under vand.

DAC er udvalgt som deltager i CUIIS-projektet, som skal udvikle undervandsteknologi og kontrolsystemer til overvågning og redning af militære dykkere.

Den danske rumfartsvirksomhed skal stå for systemet og sensorerne i undervandsteknologien og får 358.000 euro i støtte fra EU’s Forsvarsfond.

- Det er helt fantastisk, at CUIIS-projektet er blevet udvalg til støtte fra EU's Forsvarsfond. Hermed får vi for alvor mulighed for at forfølge dette vigtige strategiske område, som var identificeret ved vores børsintroduktion i 2019, siger Thomas A. E. Andersen, CEO for Danish Aerospace Company.

CUIIS: 

Comprehensive Underwater Intervention Information System.

Projektet er en del af EU-Kommissionens netop offentliggjorte resultat for European Defense Industrial Development Program 2020 (EDIDP), under temaet ”Undervandskontrol, der bidrager til modstandsdygtighed til søs.

CUIIS-projektet ledes af det Bulgarske Forsvarsinstitut, og konsortiet består af 18 firmaer og institutioner fra Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Polen og Rumænien.

Projektet forventes at starte i efteråret 2021 og løber i tre år og består af udvikling, design og bygning af en prototype samt testfase.

- Her kan vi for første gang udnytte vores store rumfartserfaring og vores teknologier indenfor et helt andet område, og i et ekstremt miljø på Jorden. Der er en masse paralleller mellem overvågning af astronauter i rummet og dykkere under vandet. Vores interne udviklingsaktiviteter af wearable sensorer har ledt henimod dette, og med støtten fra EU's Forsvarsfond får vi mulighed for at udvikle og bygge en prototype, der med tiden kan bruges af militære dykkere, forklarer Thomas A. E. Andersen.

Danish Aerospace Company har interne udviklingsprojekter med forskellige nye bærbare sensorer til helbredsovervågning af blandt andre astronauter, og personer i andre ekstreme miljøer på jorden, som for eksempel dykkere, bjergbestigere, jagerpiloter og racerkørere.

- Vi håber, at vi med dette projekt kan være med til at skabe et værktøj og en sensorpakke, som vil være til gavn for militære dykkere i hele EU, men specifikt også her i Danmark hos for eksempel Frømandskorpset. Udover de militære applikationer vil sådanne sensorer og denne teknologi også  kunne bruges på længere sigt af erhvervsdykkere og med tiden måske også engang af fritidsdykkere, siger Thomas A. E. Andersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063