23948sdkhjf

Gang i vindmøllehjulene: Esbjergensisk ekspertise er i høj kurs i USA og Asien

Nye havvindprojekter kommer til at skyde op i både USA og Asien i løbet af den kommende årrække, og flere esbjergensiske selskaber ser ud til at få del i væksten. Det skriver Business Esbjerg i en pressemeddelelse.

Det gælder blandt andet softwarefirmaet Shoreline Wind, vindleverandøren Polytech og ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll, som har blikket rettet mod vækstmulighederne i de hastigt voksende havvindmarkeder i USA og Asien, der i stor stil har intensiveret deres fokus på offshore vindenergi.

De markeder er i dén grad også begyndt at kigge mod Danmark og Esbjerg for at skaffe kompetencer, viden og teknologier til at håndtere udfordringerne ved at etablere vindmølleparker ved mere udfordrende kyster og med stadigt større vindmøller.

- Hos Shoreline Wind går tingene virkelig stærkt i øjeblikket, og vi har arbejdet i nye markeder i blandt andet USA og Asien siden 2017. Vi ser en stor vækst i antal runs af vores simuleringer i USA, hvor vores software bliver brugt i de tidlige stadier på stort set all offshore vindprojekter til virtuelt at planlægge konstruktions- og servicefasen. Da antallet af projekter stiger grundet den politiske udvikling i USA, stiger brugen hos vores amerikanske kunder også kraftigt, fortæller Michael Bjerrum, der er kommerciel direktør i Shoreline Wind, som med sin intelligente simuleringsplatform har fået tag i vindmøllesektoren med store kunder som blandt andet Siemens Gamesa, Vestas, Ørsted, GE Renewable Energy, Rambøll, Shell og Maersk Supply Service.

Attraktive markeder i USA og Asien

Det billede kan man også nikke genkendende til hos ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll, som allerede er dybt involveret i flere af projekterne på det nordamerikanske marked.

- Der er mange nye sites under opsejling på østkysten, men vi har faktisk allerede været i gang derovre i mere end 15 år og været med på i nærheden af 40 projekter. Så selvom Rambølls offshore vind-eventyr startede i Esbjerg tilbage i 2000, og 60-80 procent af vores aktivitet lå i Nordsøen for fem år siden, er vi i dag meget globale og opererer på alle globale offshore vindmarkeder, og vi har planer om at ekspandere yderligere i de attraktive markeder, siger Ronnie Refstrup Pedersen, der er senior chief consultant hos Rambølls Offshore Wind-division i Esbjerg.

Han fortæller, at Rambøll derudover også er aktive i Asien i blandt andet Kina, Taiwan og Japan – i sidstnævnte land har man endda netop åbnet sit første kontor, hvilket skal sikre virksomheden en stærkere tilstedeværelse på det asiatiske offshore vindmarked.

- Det er faktisk samme situation for os i Asien som i USA – samt på flere andre markeder, som er på et tidligt stadie i forhold til offshore vindenergi, men som har ambitiøse projekter. Der ser vi generelt en stor stigende interesse for vores designløsning, som hjælper dem med at planlægge og optimere processen i forhold til ressourcer, økonomi og tid. Interessen for flydende vindmølleparker har eksempelvis været stigende de seneste år, og prognoserne tyder på, at vi også her vil se en kraftig vækst fremadrettet, hvor det asiatiske marked vil stå for mere end halvdelen af væksten, fortæller Michael Bjerrum fra Shoreline Wind.

- Der, hvor vi forventer højest vækst i verdensmarkedet, er på offshore-projekter, hvilket passer godt til flere af vores produkter og løsninger. Offshore udgør i dag globalt cirka syv-otte procent af vindmarkedet, men forventningen er, at det kommer til at udgøre omkring 30 procent af markedet i 2030. Set med danske og esbjergensiske briller er det en fordel, da vi generelt er langt fremme i forhold til produkter, løsninger og teknologi, der passer godt till offshore-projekternes højere kompleksitet. Så på trods af en nedgang i det globale marked på tværs af onshore og offshore på kort sigt, ser det generelt positivt ud for flere af de lokale virksomheder med kompetencer indenfor offshore vind, lyder det fra Jesper Sloth, der er chief marketing officer hos Polytech.

Den stigende efterspørgsel fra nye vækstmarkeder på den viden og de ydelser, områdets virksomheder kan tilbyde, glæder Uffe Lundgaard, som er erhvervskonsulent i Business Esbjerg med fokus på offshore vindenergi.

- Selvom Esbjerg stadigvæk vil spille en nøglerolle i forbindelse med det kommende væksteventyr indenfor havvind i Nordsøen, så er der nye offshore vindmarkeder som for eksempel USA, Taiwan, Japan og Sydkorea, hvor man har brug for erfarne kompetencer fra branchen. Interessen for danske og esbjergensiske vindkompetencer er derude, og Esbjerg er kendt ude i verdenen for at være stedet, man søger inspiration for at se, hvordan det kan lykkes at skabe vækst og arbejdspladser i offshore vind. Det vidner vores mange hundredvis af delegationsbesøg igennem årene også om. Med lys for enden af Covid-19 tunnelen er det med at udnytte de muligheder, markedet giver lige nu, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156