23948sdkhjf

Dansk velfærdsteknologi foran amerikansk gennembrud

I Florida nyder mange ældre fra hele USA deres otium. Her ligger også salgskontoret for den nordjyske virksomhed Liftup, hvor man netop har modtaget den første sending af den nyudviklede løftestol Raizer M fra fabrikken i Støvring.

Raizer M fungerer i princippet ligesom en sakselift. Den samles hurtigt og nemt under en falden person, som derefter nænsomt og ved en enkelt hjælpers kraft rejses op igen fra liggende til stående position.

Direktør Søren Elisiussen fortæller:

- I udviklingsprocessen har vi taget udgangspunkt i vores elektriske løftestol Raizer II, der sælges til professionelle i 40 lande over hele verden. Nu har vi så udviklet en model, som er målrettet privatmarkedet og væsentligt billigere.

Tilgængelig velfærdsteknologi

Mange af de elektriske Raizer II-løftestole er i brug i England, hvor der er restriktive regler for, hvordan og hvor meget sundhedspersonale må løfte, og hvor ambulancetjenesten bruger Raizer II, når de rykker ud. Også i Australien bruges stolen meget i ambulancetjenesten. I USA er det typisk brandvæsenet, som tilkaldes, hvis en person er faldet, og som har anskaffet sig Raizer II.

Netop forholdene i USA, hvor det er dyrt at ringe efter hjælp, har været med til at inspirere til udviklingen af Raizer M. I USA og Canada har der været enorm interesse for Raizer II blandt private. Den type avanceret velfærdsteknologi kan imidlertid være for dyr for mange private at anskaffe.

Direktør Søren Elisiussen fortæller om udviklingen af Raizer M, at målet var at lave noget af samme høje kvalitet som Raizer II, men så billigt, at det er attraktivt for private at anskaffe det. Løsningen er blevet en løftestol i en manuel udgave, Raizer M, som kræver en meget lille indsats af hjælperen og ingen forudgående forudsætninger for at bruge den.

Danske løftestole til USA

Den første sending af Raizer M ankom her i marts 2021 til Florida, hvor Liftup har sit amerikanske salgskontor. Her har den markedsansvarlige, Benny Steen Rasmussen, allerede fået meget positive tilbagemeldinger fra potentielle kunder:

- Vores forventning er, at der er et betydeligt marked for Raizer M blandt private i USA. Ikke mindst fordi det er meget dyrt at få hjælp af brandvæsenet. En Raizer M indkøbt af private har typisk tjent sig selv ind, hvis den blot sparer to opkald efter hjælp, fortæller han, og fortsætter:

- Vi har oplevet Raizer M i aktion, da vi pludselig fik et Facebook-opkald fra et ægtepar i New York, der havde indkøbt et af de allerførste Raizer M-eksemplarer i USA. Nu lå konen på gulvet og var faldet. Manden ville lige være sikker på, at han brugte løftestolen rigtigt. Konen falder ofte, og de er et meget konkret eksempel på, hvem Raizer M kan hjælpe. Der er millioner af ældre mennesker herovre, som kan få glæde af Raizer M, siger Benny Steen Rasmussen.

Succes er tilgængelighed

I hovedsædet i Støvring arbejder allerede cirka 25 ansatte med den elektriske udgave af eksportsuccesen, løftestolen Raizer II. Og Liftup er parat til at udvide medarbejderstaben, i takt med efterspørgslen. Men for direktør Søren Elisiussen skal succes måles på, hvor mange mennesker, der får glæde af et produkt. Han siger:

- Nu bliver det muligt for ægtefæller, børn og børnebørn at hjælpe deres pårørende. Ligesom Raizer II sparer det professionelle sundheds- og redningspersonale for rygskader og belastninger, kan Raizer M spare ældre, svagelige og deres pårørende for bekymringer. Det kan give ekstra tryghed i hjemmet eller nærmiljøet. Med Raizer M kan vi gøre næsten alle til potentielle hjælpere, siger han.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094