23948sdkhjf

F-35 provider network: Lockheed Martin vil helst have din lokale danske virksomhed med

Du behøver ikke at være en rutineret forsvarsleverandør eller en stor virksomhed med mange ansatte for at komme i betragtning som product support provider. Du skal bare være dygtig til det, du laver.

Sådan lyder den umiddelbare karakteristik fra Erling Dyrmose, der er chefkonsulent for F-35 Fighter Program hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

I forbindelse med Danmarks køb af F-35 kampfly af amerikanske Lockheed Martin, skal der etableres et såkaldt Product Support Provider netværk (PSPn) bestående af danske virksomheder, som fra 2023 skal støtte Forsvaret i vedligeholdelsen af hele eller dele af støtteudstyret til F-35.

- Overordnet kan man jo sige, at jo tættere man kommer på flyet, jo større krav stilles der til dig og din virksomhed, forklarer Erling Dyrmose.

De 15 kompetence-områder hvor Lockheed Martin søger danske virksomheder:

Elektronik
Software (re-load)
IT-systemer og -services
Servicering af flysimulator
Hydraulik
Pneumatik
Dieselmotorer
Køling
Rullende materiel
Struktur (metal)
Struktur (kompositmaterialer)
Maling (tæring/korrosion)
Polyalphaolefin (PAO)
Kalibrering (inklusive tryk/belastning test) og Non-Destructive Inspection (NDI)

Støtteudstyr er jord-, pilot-, IT- og træningsudstyr og altså ikke dele af selve flyet, men det materiel, der skal være omkring flyet. Og her kan mange danske virksomheder både små som store sagtens være med, selvom man måske tænker, at man er lidt i en anden liga end den amerikanske flygigant.

- Danske virksomheder er mange gange alt for ydmyge. Jeg har arbejdet i USA i mange år og blandt andet sammen med Lockheed Martin, og der kan jeg bare se, at danske virksomheder er rigtig gode til at håndtere de her opgaver, siger Erling Dyrmose.

- Jeg tror, at mange undervurderer sig selv, men også undervurderer potentialet i at være med. Mange af de her opgaver kræver selvfølgelig at man har styr på det faglige og tekniske i opgaverne og selvfølgelig skader en ISO cerificering ikke. Og så skal man jo huske, at det kan være en opgave, som man kan løse de næste 40 år, siger Erling Dyrmose.

Hamrende dygtige, dybt professionelle og flinke

Virksomheder, der bliver en del af det danske netværk kommer til at tegne kontrakt direkte med Lockheed Martin. Og selvom det måske kan lyder overvældende, så skal man ifølge Erling Dyrmose ikke lægge for meget i det.

Fokus på Danmarks nye kampfly:

Electronic Supply sætter i dette løbende tema fokus på Danmarks nye F-35-kampfly.

Og ikke mindst danske virksomheders muligheder for at få ordrer og afledte leverandørkontrakter til projektet.

- Man skal ikke være i tvivl om, at folkene hos Lockheed Martin er hamrende dygtige og dybt professionelle, men det er altså også nogle rigtig flinke mennesker at arbejde sammen med, siger Erling Dyrmose, der i forbindelse med sit arbejde i USA så mange eksempler på endog meget små virksomheder, der fungerer som underleverandører for giganterne.

- Ja, der var en del af de her helt små virksomheder med mand og kone, der leverede direkte til eksempelvis Lockheed Martin, lyder det fra Erling Dyrmose.

Kan løbende få flere opgaver

Det danske Provider Netværk skal fra 2023 støtte det danske forsvar i vedligeholdelsen af hele eller dele af støtteudstyret til F-35, der kommer til at have hjemme på Flyvestation Skrydstrup.

-Brugerne, i det her her tilfælde Danmark  og selvfølgelig Lockheed Martin vil gerne have, at håndteringen af jord- og støtteudstyr foregår lokalt i stedet for at skulle sende det af sted til en leverandør langt væk. Det er også billigst for alle. Det er Lockheed Martin, der står for at optimere logistikken omkring de danske F-35, siger Erling Dyrmose, der også pointerer, at man som en del af netværket kan få flere opgaver løbende også til andre flytyper.

- Hvis man kommer med i det her netværk, så indgår man også i et europæisk netværk. Det vil sige, at hvis der lander eksempelvis en hollandsk eskadrille i Danmark, så kan de gøre brug af de danske leverandører.

Webinar på torsdag

Hos FMI opfordrer alle virksomheder til at overveje, om der skulle være opgaver på listen, som man måske kan være med til at løse. Og ellers er man velkommen til at kontakte enten DI FAD, CenSec, Naval Team Danmark eller Dansk Erhverv, hvis man har spørgsmål til processen.

- Det koster jo ikke noget at få et sneak peak, som jeg ville sige, hvis jeg var amerikaner, siger Erling Dyrmose.

På torsdag den 25.marts afholder Censec et webinar for interesserede virksomheder, der vil høre mere om, hvad der kræves, køreplaner, og hvordan man kommer i betragtning.

Webinaret er gratis for medlemmer af Censec, mens der opkræves et mindre gebyr for ikke-medlemmer.

Oplægsholderen på webinaret er i øvrigt Erling Dyrmose. 

Artiklen er en del af temaet Tema: Danmarks nye kampfly F-35.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094