23948sdkhjf

Konkurrenter går sammen om genbrug af vindmøllevinger

Ti danske projektpartnere er blevet tildelt støtte fra Innovationsfondens Grand Solutions-program til medfinansiering af forsknings- og udviklingsprojektet DecomBlades: et treårigt projekt, som vil forsøge at danne basis for kommercialisering af genanvendelse af vindmøllevinger ved hjælp af bæredygtige løsninger.

Konsortiet bag DecomBlades tæller Ørsted, LM Wind Power – a GE Renewable Energy business, Vestas, Siemens Gamesa, FLSmidth, Makeen Power, HJHansen Genvindingsindustri, Energy Cluster Denmark, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

Tilsammen repræsenterer partnerne hele den værdikæde, der kræves for at etablere en genanvendelsesindustri for kompositmaterialer – hele vejen fra levering, til forarbejdning til implementering.

Et vigtigt skridt mod langsigtet bæredygtighed

I dag kan 85 til 95 procent af en vindmølle genanvendes, men genanvendelse af kompositmaterialerne i vingerne er fortsat en udfordring. På verdensplan er anslået 2,5 millioner tons kompositmaterialer i øjeblikket i brug i vindmøller.

John Korsgaard, LM Wind Power senior director of engineering excellence og formand for DecomBlades’ styregruppe udtaler:

- Vindenergiindustrien er dedikeret til at finde en bæredygtig måde at bortskaffe udtjente vindmøllevinger med hensyn til miljø, sundhed og sikkerhed af arbejdstagere, energiforbrug og omkostninger, og vi har simpelthen endnu ikke løsninger, der opfylder alle disse kriterier. For at skabe levedygtige, bæredygtige og omkostningseffektive løsninger til genanvendelse af vindmøllevinger er det vigtigt, at kompositmaterialer fra vingerne kan inkorporeres i lignende ressourcestrømme og behandles i de samme faciliteter.

Fokus på hele processen

Projektet fokuserer på tre specifikke processer: mekanisk knusning af vindmøllevinger, så materialet kan genanvendes i forskellige produkter og processer; anvendelse af knust vingemateriale til cementproduktion; samt en metode til at separere kompositmaterialer under høje temperaturer, også kendt som pyrolyse.

Det er målet for DecomBlades-konsortiet at gøre Danmark til frontløber i etableringen af de værdikæder for genanvendelse af vindmøllevinger, som understøtter en cirkulær økonomi samt skabe jobs både i Danmark og globalt inden for bæredygtige teknologier.

- På rejsen mod et CO2-neutralt samfund kan genanvendelse af udtjente materialer og et skifte til alternative materialer i cementproduktion spille en væsentlig rolle i reduktionen af CO2-emissioner. DecomBlades-projektet fokuserer på genanvendelsesteknologier, der kan opskaleres i en grad, så de kan genanvende de mængder udtjente vindmøllevinger, som vi forventer at se i de kommende årtier. Vi ser investeringen og dedikationen fra dette tværsektorielle konsortium som det næste skridt for at fremme væksten i disse genanvendelsesindustrier, siger John Korsgaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298