23948sdkhjf

Sønderjyske virksomheder sparer energi med Internet of Things

Hvordan skaber man innovation, når man er en mellemstor dansk virksomhed i et udkantsområde? Og hvorfor? Svaret er enkelt: Det gør man sammen med andre lokale virksomheder, og man gør det, fordi man ellers bliver spillet af markedet.

På Syddansk Universitet står i dag en prototype, som har leveret lovende testresultater inden for Internet of Things (IoT)-styring af blandt andet gulvvarme, belysning og ventilation i bygninger. Men anlægget havde næppe set dagens lys, hvis ikke elektronikvirksomheden OJ Electronics i Sønderborg for fire år siden havde inviteret tre andre lokale virksomheder med i et usædvanligt innovationssamarbejde. Det skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Med 10,2 millioner kroner fra EU’s Regionalfond i ryggen har OJ Electronics med 165 ansatte og de tre lokale partnere udviklet en løsning baseret på teknologi inden for IoT-styring. Det har også styrket innovationsniveauet i virksomhederne og gjort dem markedsparate til en IoT-strategi. Undervejs har projektet i flere eksterne evalueringer fået ros for at have skabt et unikt innovationssamarbejde.

- Det har været nyt territorium for os at samarbejde på den måde, men vi har skabt et klart og tydeligt netværkssamarbejde, som binder os sammen i det lange løb, siger Finn Kähler, software development manager og projektleder ved OJ Electronics.

Udover OJ Electronics er også Niko, Damm Cellular Systems og Automatic Syd med i projektet. De fire virksomheder har budt ind med teknologi på hvert deres styrkeområde, og Syddansk Universitet har med AI (artificial intelligence) og machine learning bundet teknologien sammen i en demonstrator, hvor blandt andet CO2-sensorer, tryk- og temperaturmålere, aktivitetssensorer og andre sensorer arbejder sammen.

Internet of Things er et område i rivende udvikling, og IoT-styringsløsningen kan få stor betydning for fremtidens husholdningsbudget, vurderer projektleder Finn Kähler.

- Cloud-løsningen kan for eksempel styre samspillet mellem en kalender og et mødelokale: Mødelokalet aflæser, at jeg skal til møde på et bestemt tidspunkt og sørger for, at der er åbnet for varmen, eventuelt luftet ud, at lyset og projektoren er tændt. Det skaber energioptimering og bedre komfort i dagligdagen, forklarer Finn Kähler.

Projektlederen tilføjer, at der i princippet ikke er grænser for, hvor IoT kan bruges.

- Alle virksomheder har deres egne løsninger, men kunsten er at binde det hele sammen i én IoT-løsning. Udfordringen er, at der mangler fælles standarder, og her har SDU hjulpet os med en arkitektur, der gør det nemmere at få forskellige løsninger til at tale sammen, siger Finn Kähler.

Partner: Fra produkt til service

Partnervirksomhederne har løbende leveret innovation og forbedringer til prototypen, og alle virksomheder har oplevet, at deres produkter har fået en forhøjet, innovativ værdi i det samlede koncept. Innovationssamarbejdet har også haft indflydelse på virksomhedernes forretningsmodel, lyder det fra en af partnerne.

- Vi er gået fra at sælge produkter til at sælge produkter og services. Projektet har givet os en mulighed for at omtænke vores koncepter, og vi har brugt det til at komme i gang med innovativ udvikling af vores næste produkter. Vi har for eksempel altid haft fokus på teknologi til talekommunikation, men er nu også begyndt at arbejde med datakommunikation, fortæller Peter Ilasiaq Ruwald, Damm Cellular Systems.

I Finn Kählers øjne har IoT-projektet løftet innovationsniveauet i OJ Electronics markant.

- Vi har fået en saltvandsindsprøjtning og fremskyndet vores udvikling af IoT-baserede cloud-systemer og -produkter. Vi har øget vores kompetencer og viden inden for især design og opbygning af et cloud-system til IoT-produkter og i forhold til valg af de rigtige trådløse teknologier til vores enheder. Vi har nu en klarere vision for, hvordan man bruger machine learning i de næste generationer af vores produkter, siger Finn Kähler, og slutter:

- Og vi er faktisk så glade for resultatet, at vi nu leder efter muligheder for at føre partnerskabet videre i et nyt projekt – nu med fokus på machine learning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094