23948sdkhjf

Teoretisk fundament til hurtigere og mere præcise 3D-print

Lektor Jon Spangenberg, DTU Mekanik, er netop blevet tildelt en af dansk forsknings mest eftertragtede bevillinger.

Det er en Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond, der uddeleles til excellente yngre forskere, som har præsteret forskning i topklasse inden for deres felt.

Bevillingen er givet til at udvikle den første multifysiske computermodel, en digital tvilling, der skal beskrive en ny 3D-printproces til polymerer, Volumetric Additive Manufacturing (VAM).

Denne metode giver med hjælp fra nye digitale værktøjer mulighed for at printe emner med stor geometrisk præcision og meget hurtigere end tidligere.

- Målet er at opnå en dyb teoretisk forståelse af 3D-printprocesserne. Det kommer til at ske med udviklingen af en digital tvilling, der består af meget komplicerede computermodeller. Når det grundlag er på plads, vil den efterfølgende kunne anvendes til at fremstille hurtigere og mere præcise 3D-print, siger Jon Spangenberg i en pressemeddelelse.

Betydning for industri og andre 3D printprocesser

Den digitale tvilling giver både mulighed for at forbedre selve konstruktionen af 3D-printeren og de anvendte printstrategier.

- Mit håb er, at vi med udviklingen af vores model fremover kan printe emner på få sekunder i stedet for på flere timer, som er tilfældet med andre 3D-printprocesser. Det vil gøre denne fremstillingsmetode utrolig attraktiv for virksomheder. Eksempelvis medico-industrien til fremstilling af individtilpassede høreapparater eller tandimplantater, men også inden for helt andre områder, som for eksempel smykkeproduktion, siger Jon Spangenberg.

En kommende digital tvilling vil også kunne anvendes til udvikling af computermodeller for andre 3D-printprocesser.

Jon Spangenberg er oprindelig uddannet fra DTU, hvor han blev ansat i 2014 som adjunkt efter at have været omkring Princeton University i USA.

Med bevillingen bliver Jon Spangenberg i stand til at udvide sin forskergruppe og forankre den yderligere på DTU Mekanik, hvor han vil fortsætte arbejdet med kombinationen af 3D-printning og multifysik-modellering.

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109