23948sdkhjf

Nyt samarbejde med stort potentiale for vindmølleindustrien

Barsmark A/S har indledt samarbejde med tysk firma, som vil udvide vindmølleindustriens muligheder for at afsætte produktionsaffald på en miljømæssig forsvarlig måde.
Barsmarks nye samarbejdspartner er P-D Aircraft Interior, som indgår i den tyske industrigigant P-D Gruppe. Gruppen råder over faciliteter til produktion, forbrænding og deponering af glasbaserede kompositmaterialer, hvilket i kraft af det nye samarbejde kan komme vindmølleindustrien og miljøet til gode.

Barsmark har i en årrække været leverandør til vindmølleindustrien og har desuden arbejdet intensivt med genbrug af glasfiberbaseret produktionsaffald fra Vestas.

Stigende interesse fra markedet
Det nye samarbejde vil udvide vindmølleindustriens muligheder for at afsætte sit produktionsaffald på en miljømæssig forsvarlig måde og bane vejen til bedre grønne regnskaber.

- Vi har arbejdet med genbrug af produktionsaffald fra vindmølleindustrien i en del år efterhånden, og man kan godt sige, at det er blevet en af vores mærkesager. Vi oplever desuden en stigende interesse fra markedet, så det er bestemt noget, vi forventer os meget af i fremtiden. Samtidig er det et område, som både kræver en højt specialiseret viden og det rette udstyr. Derfor er det en opgave, som i høj grad ligger op til et internationalt samarbejde, siger Paul-Erik Andersen, administrerende direktør i Barsmark A/S.

Glasaffald kan være problem for miljøet
Barsmark udviklede i 2003 en metode til genbrug af de uhærdede glasfibermåtter, der betegnes som prepregs.

Vindmølleproducenter anvender måtterne til produktion af møllevinger, og affaldet opstår, når måtterne skæres til under produktionen.

Da måtterne indeholder store mængder uhærdet epoxy, er de klassificeret som miljøfarligt affald. Genanvendelse er derfor af stor betydning for miljøet, da alternativet er at deponere dem i undergrunden.

Nyt samarbejde giver langt flere muligheder
Barsmark genbruger i dag affaldet til produktion af en ekstrem stærk plade, som primært anvendes i staldinventar. Men det nye samarbejde åbner både op for langt flere anvendelser og for, at endnu mere produktionsaffald kan genanvendes.

Udover produktion af glasfiberplader kan glasaffaldet genanvendes til nyt glas, og prepreg-måtterne kan anvendes til fremstilling af komplekse dele til industrielt brug. Som sidste løsning kan affaldet afbrændes og energien udnyttes.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094