23948sdkhjf

Jernmalm-eventyr på vej i Grønland

Grontmij Carl Bro skal som rådgiver sikre, at hverken Grønlands natur eller samfund lider overlast, når London Mining Greenland A/S begynder stort mineprojekt på kanten af indlandsisen.
Både natur og de små samfund i Grønland er sårbare størrelser. Derfor kræver det en gennemtænkt strategi og en skånsom tilgang, når London Mining Greenland etablerer ny jernmine ved Isua på grænsen til indlandsisen. Det er Grontmij Carl Bro, der gennem sociale og miljømæssige vurderinger skal sikre, at der ikke opstår belastninger på minens omgivelser.

- Vi ser på de muligheder, som ligger i projektet for Grønland, og hvordan projektet påvirker samfundet og lokalbefolkningen. For eksempel hvad tilflytning af udenlandsk arbejdskraft betyder for lokalsamfundet, og hvordan projektet påvirker uddannelsesniveauet i Grønland, siger seniorkonsulent hos Grontmij Carl Bro Rikke Carlsen.

Gevinst for Grønland
- Gennem vores vurderinger af de sociale og miljømæssige påvirkninger kan vi sikre, at projektet bliver til en fordel for Grønland som helhed. London Mining har forpligtet sig til at minimere eller helt undgå de negative påvirkninger og optimere de positive forhold ved projektet, fortsætter Rikke Carlsen.

Det forventes, at minen vil producere 10 mio. tons koncentreret jernmalm om året. Minen kommer til at ligge langt fra større byer og al infrastruktur – veje, havne, landingsbaner, bygninger og procesanlæg skal således opbygges fra grunden, hvilket typisk er investeringer i milliardklassen.

- Forventningerne til grønlandske mineralforekomster er enorme. Grønlands potentiale som mineland er blevet opdaget af omverdenen, og nu står landet i en situation, hvor udvindingen af naturressourcer for alvor tager fart og kan bidrage til ny velstand til landet. Det er dog yderst vigtigt for Grønland, at de miljø- og samfundsmæssige konsekvenser bliver kortlagt før opstart af minedrift, idet naturen er en essentiel del af livet i Grønland, og fordi landet åbner sig for udenlandske investorer og dermed også nye samfundsmæssige problemstillinger, siger kemiker og projektassistent Tanja Nielsen fra Grontmij Carl Bro, som tidligere har været direkte involveret i miljøundersøgelser for Seqi olivin minen nord for Nuuk og udviklingen af Nalunaq guldminen i Sydgrønland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094