23948sdkhjf

Overblik i tre dimensioner

| Tip redaktionen om en historie

Med udgangspunkt i Virtual Reality-teknologien har et samarbejde mellem FORCE Technology, Grundfos og UNI•C gjort det muligt for virksomheder at undersøge den interaktive sammenhæng mellem et konkret pumpedesign, de strømningsmæssige forhold og den samlede pumpes effektivitet.

I efteråret 2002 indledte FORCE Technology, Grundfos og UNI•C et samarbejde, der kombinerer den seneste udvikling inden for moderne computerbaserede strømningsberegninger med de nyeste landvindinger inden for Virtual Reality (VR) teknologi i et banebrydende system til design af pumper.

Med systemet, som har fået betegnelsen virtuelt pumpedesign, er det muligt at opnå en hidtil ukendt interaktiv sammenhæng mellem et konkret pumpedesign, de strømningsmæssige forhold og den samlede pumpes effektivitet. Dette sker dels ved en målrettet udvikling af de grundlæggende matematiske metoder, en tilpasning af disse imod realistisk tre-dimensional tidsafhængig simulering af pumper samt en grundig sammenligning med måledata.

VR-visualisering af strømningsforhold i Grundfos pumpeDe opbyggede modeller integreres i et VR-miljø, hvor store datamængder kan visualiseres overskueligt og effektivt, og hvor der er mulighed for at modificere den virtuelle pumpemodel og umiddelbart se indflydelsen på strømningen og pumpens funktion. Projektet udnytter nye muligheder for at anvende interaktivt VR på almindeligt PC-udstyr.

UNI•C råder over VR-teknologien, der anvendes i projektet, mens udviklingen af strømningsmodeller primært varetages af FORCE Technology. For Grundfos er projektet et led i den fortsatte udvikling og optimering af pumpedesign.

”Strømningsmekanikken har hos FORCE Technology gennem tiderne mest knyttet sig til skibe og broer. Men den nyeste viden vi har fået, når det drejer sig om strømningsmekanik, vil også være til stor nytte for industrien”, fastslår projektleder Thomas Ingvorsen , som har været tovholder for FORCE Technology siden projektet tog sin begyndelse i efteråret 2002.

”Strømning kan sammenfattende betegnes som bevægelser af gas eller væske i en given komponent eller enhed - og strømningen er derfor af helt afgørende betydning for maskiners effektivitet. Derfor har vi med det nye projekt opbygget et forretningsområde inden for strømningsmekanik, som knytter sig til både pumper, kedler, kompressorer og varmevekslere”, siger Thomas Ingvorsen.

Anvendelsen af den udviklede teknologi knytter sig til designfasen af produkter. Indflydelsen af designændringer på strømningsforhold og dermed produktets samlede effektivitet kan visualiseres hurtigt og effektivt, hvormed der kan opnås betydelige besparelser i udviklingsomkostninger og –tid.

”Ønsket om at virkeliggøre det virtuelle pumpedesign, skal ikke mindst ses i lyset af, at metoden giver en meget intuitiv fornemmelse af, hvad der sker under processen. Man får en tre-dimensional afbildning af konstruktionen, man ønsker at undersøge, og man kan - populært sagt, bevæge sig rundt om den og ind i den - samt ændre på den”, forklarer afdelingsleder Christian Brix Jacobsen, Grundfos.

”Den nye teknologi er i høj grad baseret på eksperimentelle metoder, som giver mulighed for at analysere virkemåde og effektivitet. Herudover anvendes Computational Fluid Dynamics – CFD, som er computerbaserede modeller til simulering af strømninger”, siger Christian Brix Jacobsen. ”Vi forsøger således at udnytte styrken i at kunne kombinere to forskellige metoder - den eksperimentelle model og CFD-simulering. Begge metoder har komplementære styrker og fordele”.

Hvis man skal pege på en svaghed ved computerbaseret simulering, må man rimeligvis erkende, at det kan være vanskeligt at skabe sig et helt præcist overblik over, hvordan strømningsforholdene er. ”Men ved at tolke simuleringsresultaterne, kan man imidlertid lave en tredimensional og interaktiv afbildning af, hvordan strømningen ser ud. Derved får man et bedre grundlag for at foretage den nødvendige optimering”, påpeger Michael Grønager, specialkonsulent på UNI•C. ”Samtidig er det en stor styrke, at alle data er samlet i en computermodel. Herved kan man foretage de nødvendige ændringer af designet og via simuleringsmodellen umiddelbart se betydningen af den ændring, man har foretaget.”

”VR-teknologien er endnu ret ny. At skabe et design er en kreativ proces, og desto bedre man er til at stille spørgsmål som: ”Hvad sker der, hvis vi gør det og det?”, desto bedre kan man understøtte den kreative proces”, understreger Thomas Ingvorsen. Han er da heller ikke i tvivl om, at man fremover i endnu højere grad vil blive i stand til at tilbyde kunderne nogle effektive løsninger på de tekniske udfordringer, som f.eks. industrivirksomheder står over for i dagligdagen.

Vigtigheden af at udnytte nye muligheder i produktudviklingen er i fokus hos Grundfos. ”For at sikre den fortsatte udvikling og strømningsmæssige optimering af pumper, kræves udvikling af langt mere avancerede og detaljerede numeriske modeller og eksperimentelle metoder end tidligere anvendt. Gennem projektet vil det være muligt at foretage konceptstudier på et virtuelt plan og dermed vil projektet være medvirkende til at reducere både ressource- og tidsforbrug”, fastslår Christian Brix Jacobsen.

På UNI•C er man ikke i tvivl om, at det virtuelle pumpedesign vil få en markant rolle i industrien de kommende år - ikke mindst, fordi teknologien er tids- og omkostningsbesparende. Ydermere vil den blive mere let tilgængelig i fremtiden - i takt med at computerne får stadig mere datakraft.

I marts 2000 etablerede UNI•C sammen med DTU et Virtual Reality Center, kaldet VR•C. Centret råder over avanceret VR-udstyr og har til formål at virke som bindeled mellem forskning og erhvervslivets brug af digitale frontteknologier og tjenester. Det forventes, at projektet bidrager til en større international efterspørgsel af dansk VR kompetence og relaterede software-produkter.

”Udbredelsen af VR-teknologier forventes at stige de kommende år og sammen med hurtige bredbåndsforbindelser vil de udviklede metoder blive tilgængelige for flere små og mellemstore virksomheder uden større investeringer”, vurderer Michael Grønager.

Udviklingen af systemet sigter i første omgang mod en anvendelse i forbindelse med design af strømningsmaskiner, men projektet indeholder en lang række generiske elementer, der med stort udbytte vil kunne anvendes inden for en lang række andre industrigrene. Foreløbig er det planen, at det virtuelle pumpedesign skal anvendes inden for tre markedssegmenter: den industri, som knytter sig til procesudstyr, kraftvarmeindustrien samt på lidt længere sigt den maritime industri.

(FORCE Technology er samarbejdspartner og vidensleverandør i Metal Supply)

Hold dig opdateret med Metal Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Nyt om navne: NKT udnævner ny CFO

Nyt projekt skal udvikle tests og modeller for genanvendt plast

Regnskab
Kendt maskinbygger leverer million-overskud

Video: Vindmølletårn af træ har rejst sig på Bjørkø

Regnskab
Damstahl slår tonnagerekord: Toldsag og investeringer halverer bundlinjen

Nyhedsbrev

20.850 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Thyboer bygger kompressoranlæg til hele verden

Siemens Gamesa render med 496 MW fransk vind

Regnskab
Tresus underskud skrumper stadig

Poul Johansen Maskiner styrer uden om corona-nedtur

Regnskab
Hydraulikproducents rekordregnskab ramt af corona

Navnenyheder
Nyt fra direktioner og bestyrelser - del 2

Regnskab
Godt vejr giver øget vækst hos AO Johansen

Navnenyheder
Nyt fra direktioner og bestyrelser - del 1

Regnskab
Brd. Klee sælger mindre til store kunder

Trepartsaftale fordeler 5,4 milliarder til flere lærepladser

Navnenyheder
Nyt om navne: Staermose Industry henter erfaren stålmand

BIIR vokser i Ukraine: Danske kunder ser fordele

Navnenyheder
Sønderborg-fabrik henter ny direktør i sin produktion

Første MHI Vestas-møller installeret i hollandsk havmøllepark

Seco Tools flytter i nye lokaler

Vestas topper stadig verdens vindmølle-hierarki

Vestas lander hidtil største ordre i Vietnam

1

Lønkompensation: Grundfos gør klar til ansøgning

AVK-ejer sender bredside afsted mod regeringen

Navnenyheder
Nyt om navne: Ny økonomichef til Lemvigh-Müller

Danfoss vil have mere lokal produktion

Navnenyheder
Nyt om navne: Treco styrker udviklingsafdeling

Nye tal: Færre coronakonkurser i Jylland end i København

Ny hæder til Blue Ocean Robotics

Navnenyheder
Ny CEO hos Connected Wind Services

Force Technology sælger fra

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Produktions-studie bliver digitalt

Nyt om navne: Sicodan opruster

Rekordinvestering: Formkon køber nye maskiner

Nu bliver Scandinavian Coating en nordisk messe

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

Optimering til tømning af Omrins nedgravede containere

NOS A/S udfører test og eftersyn

Har i ledig kapacitet på kranen?

Milwaukee Lagersalg

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Kompakt sensor med diagnostisk system

Specialfremstillede gummiprofiler i europæisk topkvalitet

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Kyocera Unimerco flytter KYOTECH-seminaret til september

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

RS introducerer frekvensomformere til industriel automation

Lang erfaring som leverandør til medicoteknik

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Aircold Komfortkøling - Opnå et behageligt indeklima!

Virtuel Inventor CAD administrator kursus 15 - 16 juni

Technoflex Koblinger

UDSALG af demo-udstyr

Nyt job? Veltec søger ny medarbejder

Siemens Simatic Drive Based Controller

SynFlex udvider sit tape-sortiment markant

Release: Rockwell Automation Studio 5000 Logix

Brugte kranløsninger hurtig levering billig pris

Drejbare Ferrari røde vakuum pads´

Tag gætteværket ud af gevindfræsning- og drejning

Send til en kollega

0.156