23948sdkhjf

Skjern Tekniske Skole vil uddanne multismede

Et nyt uddannelsestilbud skal gøre klejnsmedeuddannelsen bredere og levere nye smedemestre til generationsskifterne i mindre og mellemstore virksomheder.
Skjern Tekniske Skole er klar til at gå i gang med at uddanne ”multismede”. Der er tale om et nyt uddannelsestilbud, som skal gøre klejnsmedeuddannelsen bredere på en række områder. Tilbuddet er blevet udviklet af Skjern Tekniske Skole i tæt samarbejde med en række virksomheder, som har behov for klejnsmede med lidt flere kompetencer.

Fire uger ekstra på skolen
- For den enkelte lærling er der tale om, at deres klejnsmedeuddannelse får en såkaldt erhvervsrettet påbygning. Til gengæld skal virksomheden så acceptere, at lærlingen er på skole fire uger ekstra. De tages af den praktiktid, hvor lærlingen ellers skulle arbejde ude i virksomheden. Gevinsten for virksomheden er så, at lærlingen får en bredere uddannelse, som gør ham eller hende mere anvendelig i forhold virksomhedens behov.

Det siger faglærer Helge B. Hansen, Skjern Tekniske Skole, som har stået i spidsen for udviklingen og tilrettelæggelsen af den nye smedeuddannelse sammen med kollegaen Hans Uhd Jakobsen.

Virksomhederne ønsker en multismed
Skjern Tekniske Skole har udviklet det nye tilbud efter ønske fra en række mindre virksomheder, som løser både VVS- og klejnsmedeopgaver. Disse forskellige typer opgaver er ofte sæsonbestemte, og dermed opstår der et behov for en bredere uddannet klejnsmed, der kan lidt af det hele. Det er baggrunden for, at virksomhederne har efterlyst multismede, hvis uddannelse spænder over lidt flere arbejdsområder end traditionelle klejnsmede.

- Et andet motiv til at skabe denne lidt bredere klejnsmedeuddannelse er, at det kan blive det nødvendige grundlag for at skabe de nye smedemestre, som på sigt vil kunne overtage virksomhederne og drive dem videre i forbindelse med generationsskifter. Uddannelsen til multismed skulle samtidig også gerne inspirere flere af vore elever til at tænke meget i innovation, processer, produkter, forandringer og omstillinger, tilføjer Hans Uhd Jakobsen.

Klar til at gå i gang med det samme
Planlægningen af den nye uddannelse i praksis er så langt, at Skjern Tekniske Skole er klar til at optage elever, der vil være multismed. Første hovedforløb er på plads, og indenfor det næste halve år er hele uddannelsen sat på skinner.

- For eleverne tilfører begrebet multismed flere valgmuligheder i forhold til den traditionelle uddannelse til klejnsmed. De får lov at snuse lidt til det hele. Og vil en lærling gerne dygtiggøre sig indenfor fx hydraulik eller alternative energiformer, så bygger vi de relevante elementer på uddannelsen. Naturligvis i et tæt samspil med lærepladsen og eleven.

Uddannelsen bliver samtidig skruet sådan sammen, at de unge bagefter vil have rigtig gode muligheder for at læse videre bagefter. Det kan være til procestekniker, installatør eller ingeniør. Således har det været et stort ønske hos flere virksomheder, at uddannelsen til multismed skulle forberede deres lærlinge i forhold til at tage eksempelvis en installatøruddannelse, siger Helge B. Hansen og Hans Uhd Jakobsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171