23948sdkhjf

Klumme: Må vi bede om en omprioritering

Forsknings- og Innovationsstyrelsens pulje ”Ny Videnkupon” er populær blandt mindre og mellemstore virksomheder. Så populær, at der langt fra er penge nok til alle.
Klumme af af Henning Nielsen, næstformand for DS Håndværk & Industri

For at fremme samarbejdet mellem små og mellemstore virksomheder og videninstitutioner tilbyder Forsknings- og Innovationsstyrelsen med Ny Videnkupon støtte til virksomheder uden eller med begrænsede erfaringer fra samarbejde med videninstitutioner. På den måde bakker Ny Videnkupon op om virksomheders videnopbygning og forskningssamarbejde. Men allerede nu lukkes pengekassen for i år, og det er andet år i træk, at denne pulje må lukke for ansøgninger endda meget tidligt på året.

Det lader til, at succes er skurken i denne sammenhæng.

Vi har her at gøre med en ordning, der rent faktisk virker for de små og mellemstore virksomheder. Virksomhederne har nemt ved at bruge ordningen, og der er ingen administrative byrder. For ganske små beløb kan der virkelig flyttes noget konkret anvendelig viden ud i virksomhederne. At der så afsættes så få penge, at midlerne slipper op efter blot fire måneder, er meget beklageligt.

Sagt på godt jysk er det rigtig træls, at pengene allerede er brugt, og det derfor langt fra er alle de virksomheder, der har ønsket det, der kan nyde godt af denne mulighed for videnopbygning i virksomheden. Alle anerkender, at de små og mellemstore virksomheder har et enormt udviklingspotentiale, og at både de og samfundet generelt har meget stor gavn af samarbejdet med universiteterne og andre videninstitutioner. Derfor er det uhensigtsmæssigt, at det kun kommer nogle få til gode. Resultatet kan blive, at vores erhvervsliv bliver delt i to lejre – de heldige og de uheldige.

Jeg synes, det er beklageligt, at der ikke er lige gode forudsætninger for alle. Og det er på tide, at regeringen overvejer, om denne lottomentalitet har en effekt på konkurrenceevnen?

Og når det er sagt, finder jeg det også nødvendigt at fremhæve en ansøgningsproces til Ny Videnkupon med mangler. En del af DS Håndværk & Industris medlemsvirksomheder er helt afskåret fra at søge om Ny Videnkupon, da de har brugt FORCE til svejseinspektion. Det gør mange danske maskinvirksomheder, da det er et kvalitetskrav fra kundernes side. Og det har betydet et nej til muligheden for at bruge Ny Videnkupon, da de jo dermed allerede har købt ydelser (men ikke viden) hos en videninstitution (FORCE). Det virker som en helt urimelig forskelsbehandling af brancher.

Det er iøjnefaldende og ikke mindst problematisk, at der til en så ombejlet og anvendelig ordning som Ny Videnkupon allokeres så få midler – på årsbasis beløber den sig kun til 25 mio. kr. Set i forhold til fx Fornyelsesfonden, som er det helt store hit for tiden med 750 mio. kr. over tre år, må man sige, at Ny Videnkupon har trukket det korteste strå, hvilket på ingen måde er hensigtsmæssigt set med vores briller. Fornyelsesfonden er i langt mindre grad anvendelig for de små og mellemstore virksomheder, da pengene er låst til særlige formål, og da der i øvrigt er et minimumskrav om ansøgninger på 5 mio. kr.

Måske der med fordel kan foretages en omprioritering af ressourcerne i fremtiden…

Kilde: DS Håndværk & Industri - http://www.ds-net.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078