23948sdkhjf

Vi skal have flere højproduktive servicevirksomheder

Klumme: Regeringen har sat produktivitet på dagsordenen. En analyse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet har peget på, at Danmark har en betydelig udfordring, når det gælder produktivitetsvækst, særligt i servicesektoren.
Klumme af Steen Rytlig Branchedirektør Dansk Erhverv Teknik

Den krise, vi i dag står i, er ikke blot et forbigående chok, men også et udtryk for, at produktivitetsvæksten over en længere årrække har været lav. En økonomisk nedtur ville have ramt Danmark, hvad enten finanskrisen var indtruffet eller ej. At få løftet produktivitetsvæksten er én af de faktorer, der skal til, hvis vi fremover skal have BNP-vækst, som ligger væsentligt over 1 %. Beregninger fra Økonomi- og Erhvervsministeriet har vist, at især produktivitetsvæksten i de private serviceerhverv halter.

Da Danmark, endda i stigende grad, er en serviceøkonomi, er det særligt vigtigt at få afdækket, hvordan vi kan løfte produktivitetsvæksten i serviceerhvervene.

Det er svært at sige noget generelt om serviceerhvervene under ét, da der er stor forskel på rengøringsvirksomheden, it-konsulenten, supermarkedet, grossisten, vognmanden osv.

Dansk Erhverv har med udgangspunkt i disse udfordringer udarbejdet en omfattende analyse med fokus på, hvordan vi kan få produktiviteten til at stige – navnlig i serviceerhvervene.

Konklusionen er, at der inden for alle brancher findes højproduktive virksomheder, men at der også synes at være forskel på, hvilke faktorer, som hænger tæt sammen med produktivitet fra branche til branche.

Analysen giver ikke det endelige svar på mysteriet om Danmarks lavere produktivitet. Men ved at studere mønstre i de branchespecifikke data, er vi bedre rustet til at pege på, hvilke politiske rammevilkår, der skal forbedres.

Analysen giver således både servicebrancherne selv et billede af, hvad der typisk kendetegner den succesfulde virksomhed i branchen og et bedre grundlag for politikere eller andre beslutningstagere, der arbejder for at forbedre rammevilkårene for vækst.

En bedre forståelse af netop servicesektorens produktivitet er væsentlig, da service får større og større samfundsøkonomisk betydning. Det er altså her, vi skal forbedre os, hvis vi ønsker at fastholde dansk velstand og velfærd.

Den samlede analyse kan ses på Dansk Erhvervs hjemmeside .

Kilde: Dansk Erhverv Teknik - http://www.ntlnet.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11