23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium – ingen prisstigninger i sigte

Jyske Bank fastholder sine forventninger til prisen på aluminium. Det betyder, at der ikke er udsigt til de store prisstigninger på 1 års sigt, men at prisen derimod vil falde lidt tilbage hen mod slutningen af året.
På lidt kortere sigt vil der dog være forøget usikkerhed i markedet, hvor særligt bekymring omkring de sydeuropæiske landes gældssituation kan medvirke til øgede udsving drevet af investorflows.

Risikoen for yderligere tilbagefald over de kommende uger er dermed steget. Risikoen for at det også på mellemlang sigt kan præge markederne er da også bestemt tilstede. På lidt længere sigt, vurderer banken dog, at det vil være de fundamentale forhold, der vil være dominerende.

Udbudssiden dæmper prisstigningerne
Udbuddet af aluminium er stadig rigeligt. LMElagrene har ganske vist stabiliseret sig de seneste
måneder, og lagerbestillingerne (cancelled warrants) er steget i løbet af i år, hvilket indikerer stigende efterspørgsel, men faktum er, at LME-lagrene fortsat ligger på rekordhøje niveauer.

Samtidig er der stadig masser af muligheder for at øge produktionen – særligt i Kina, hvor det vurderes, at der er overskudskapacitet på op mod 20-30 %, og det selvom produktionen gennem flere måneder har ligget over førkriseniveauet og kun er fortsat med at stige (dog en smule lavere i marts end i februar jf. IAI).

Verdensproduktionen er steget ca. 18 % siden bunden i 2008, og det har næsten udelukkende været drevet af Kina (ca. 95 %). Der vil derfor efter alt at dømme være aluminium nok til, at aluminiumsmarkedet også vil være i overskud i år og de næste år.

En række faktorer vil dog holde en hånd under prisen, således at Jyske Bank heller ikke forventer at se markante tilbagefald. Opsvinget i verdensøkonomien er stadig i gang, og det vil betyde fortsat solid efterspørgsel efter aluminium. Produktionsomkostningerne venter banken også vil holde sig på et højt niveau – herunder venter man svagt stigende energipriser.

En vigtig faktor bag prisstigningerne de seneste måneder har også været, at op mod 3/4 af den fysiske aluminium på de officielle lagre ikke har været tilgængelig, da den er bundet op på finansieringskontrakter.

Konstant contango i forwardkurven, lave lageromkostninger og historisk lave renter har gjort det fordelagtigt (for særligt større investeringshuse) at købe aluminium på spotmarkedet og sælge det med gevinst på futuresmarkedet.

Jyske Bank vurderer, at det fortsat vil være fordelagtigt med disse finansieringskontrakter de kommende kvartaler, men at betydningen vil blive mindre henover året, i takt med at de globale renter begynder at stige. Samtidig begynder lageromkostningerne at stige, og man ser en begyndende udfladning af kurven. Gradvis nedlukning af nogle af finansieringskontrakterne vil være med til at lægge pres ned på prisen hen mod slutningen af året.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094