23948sdkhjf

Råvarekommentar: Kobber – præget af stærk kinesisk vækst

Jyske Bank fastholder sine forventninger til kobberprisen. Det betyder, at de fortsat forventer, at kobberprisen på et års sigt vil ligge højere end i dag.
På lidt kortere sigt vil der dog være forøget usikkerhed i markedet, hvor særligt bekymring omkring de sydeuropæiske landes gældssituation kan medvirke til øgede udsving drevet af investorflows.

Risikoen for yderligere tilbagefald over de kommende uger er dermed steget, og risikoen for, at det også på mellemlang sigt kan præge markederne er da også bestemt tilstede. På lidt længere sigt vurderer Jyske Bank dog, at det vil være de fundamentale forhold, der vil være dominerende.

Fundamentalerne fortsat understøttende
Kina har de seneste måneder overrasket med en fortsat robust importefterspørgsel efter kobber, hvilket har været understøttende for kobberprisen sammen med positive nøgletal fra de udviklede lande.

I marts steg importen af raffineret kobber således med 53 % i forhold til måneden før. Banken forventer, at importen fortsat vil holde sig på et robust niveau de kommende måneder.

Væksten i Kina er fortsat stærk (i første kvartal steg BNP med 11,9 % å/å, og industriproduktionen
steg med 18,1 % å/å i marts), og det ventes, at den kraftige fremgang i industrien fortsætter de
kommende måneder, og det vil understøtte fortsat behov for kobber.

Jyske Bank forventer dog ikke, at importen vil fortsætte med at vokse i samme grad som man har set de seneste måneder, da det forventes, at væksten i Kina vil begynde at aftage lidt som følge af pengepolitisk opstramning og tilbagetrækning af finanspolitisk stimulans.

Investeringsvæksten er allerede begyndt at aftage de seneste måneder, og det venter banken fortsætter i løbet af 2010 og 2011. Samtidig har den kinesiske regering indført tiltag for at lægge en dæmper på boligmarkedet, der har været i kraftig vækst siden begyndelsen af 2009. Aftagende forskel mellem kobberprisen i Shanghai og LME-prisen indikerer også, at importefterspørgslen vil være knap så kraftig de kommende måneder.

På sigt vil en gradvis revaluering af den kinesiske valuta kunne gavne importinteressen efter kobber, men det vurderes ikke, at effekten vil blive markant. Jyske Bank forventer, at afmatningen i efterspørgslen fra Kina vil blive kompenseret via efterspørgsel fra de udviklede lande, hvor fortsat lageropbygning trækker op.

På udbudssiden er LME-lagrene (endelig fristes man til at sige) begyndt at falde siden begyndelsen af marts, hvilket også indikerer stigende fysisk efterspørgsel, og det er således mere i tråd med stigende priser, end den situation, man har været i de foregående måneder, hvor kobberprisen steg, mens lagrene også steg.

Samtidig er kobber stadig det grundmetal, hvor det er sværest at øge produktionen, og Jyske Bank vurderer det således sandsynligt, at den fortsat stærke efterspørgsel vil betyde, at der i 2010 kommer et lille underskud på udbuds-/efterspørgselsbalancen på kobbermarkedet (hvor der i 2009 var et lille overskud på markedet ifølge ICSG).

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093