23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium præget af rigeligt udbud

Der er ikke de store prisstigninger i udsigt på aluminium. Prisen ventes dog heller ikke at falde markant.
Jyske Bank vurderer fortsat ikke, at der er udsigt til de store prisstigninger på aluminium i år, hvilket skal ses i lyset af, at udbuddet af aluminium stadig er rigeligt.

En række faktorer vil dog holde en hånd under prisen, således at der heller ikke forventes markante tilbagefald. Opsvinget i verdensøkonomien er stadig i gang – med Kina og USA i spidsen, og det vil betyde fortsat solid efterspørgsel efter aluminium.

Produktionsomkostningerne ventes også at holde sig på et højt niveau – herunder ventes svagt stigende energipriser. Samtidig er en stor del af den fysiske aluminium på de officielle lagre ikke tilgængelig, da den er bundet op på finansieringskontrakter.

Jyske Bank vurderer, at prisen på aluminium over de næste par kvartaler kan stige lidt fra de nuværende niveauer. På 1-års sigt vurderes det dog, at aluminiumsprisen vil falde lidt tilbage igen.

Rekordhøje lagre, men prisen er steget
LME-lagrene har stabiliseret sig siden midten af sidste år, og i de første måneder af 2010 har man endda set spæde tegn på fald i lagrene, og samtidig er cancelled warrants (kontrakter reserveret til levering) steget.

De officielle lagre ligger dog fortsat på rekordhøje niveauer. Samtidig er der stadig masser af muligheder for at øge produktionen – særligt i Kina, hvor det vurderes, at der er overskudskapacitet på op mod 20-30 %.

Det skal ses i lyset af, at produktionen i Kina gennem flere måneder har ligget over førkriseniveauet og endda har nået nye rekordniveauer i starten af året (jf. IAI).

Selvom lagrene er på meget høje niveauer, er op mod ¾ af den fysiske aluminium ikke tilgængelig, idet konstant contango i forwardkurven, lave lageromkostninger og historisk lave renter har gjort det fordelagtigt (for særligt større investeringshuse) at købe aluminium på spotmarkedet og sælge det med gevinst på futuresmarkedet.

Jyske Bank vurderer, at det fortsat vil være fordelagtigt med disse finansieringskontrakter de kommende kvartaler, men at betydningen vil blive mindre henover året, i takt med at de globale renter begynder at stige.

Samtidig begynder lageromkostningerne at stige, og banken ser en begyndende udfladning af kurven. Gradvis nedlukning af nogle af finansieringskontrakterne vil være med til at lægge pres ned på prisen hen mod slutningen af året.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.174