23948sdkhjf

Råvarekommentar: Stadig stærk efterspørgsel efter kobber

Både Kina og USA ventes fortsat at have høj efterspørgsel efter kobber. Det er stadig svært at øge produktionen.
Jyske Bank forventer, at kobberprisen vil stige over de kommende kvartaler. På et års sigt forventer banken således, at prisen på kobber vil ligge ca. 10 % over det nuværende niveau.

Den største stigning forventer de vil komme i andet kvartal, hvorefter priserne vil flade ud. Banken opjusterer sine estimater for andet og tredje kvartal en smule, men fastholder for de efterfølgende to kvartaler.

Robust efterspørgsel og faldende lagre
Det vurderes, at fundamentalerne vil være understøttende for kobberprisen de kommende kvartaler.

På efterspørgselssiden er Kina en afgørende faktor. Og her peger indikatorer fortsat på robust vækst, om end flere nøgletal nu peger mod en begyndende stabilisering. Der forventes således
en vækst i Kina i 2010 på 9,5 %, i 2010 og 9 % i 2011 (mod 8,7 % i 2009).

Markedets bekymring for, at pengepolitisk opstramning i Kina vil slå væksten for hurtigt ned, ser da også ud til at være aftaget en del. Den kinesiske import af kobber er ganske vist faldet tilbage fra de rekordhøje niveauer henover sommeren 2009, men importen er fortsat robust og overraskede
i februar igen positivt med en stigning på 12 % m/m.

Flere indikatorer peger på en fortsat stærk efterspørgsel efter kobber fra Kina, herunder, at lagrene i Kina bliver nedbragt, og at efterspørgslen efter skrot er steget. Højere priser på kobber i Shanghai end LME-prisen indikerer også, at efterspørgslen efter kobber i Kina er så stor, at importen vil holde sig høj de kommende måneder.

Samtidig vil lageropbygning i de udviklede lande – herunder særligt USA – også understøtte efterspørgslen efter kobber de kommende kvartaler.

Den stigende efterspørgsel ses også i udviklingen i LME-lagrene, der i marts er begyndt at falde efter at have været konstant stigende siden juli sidste år. Den udvikling venter Jyske Bank fortsætter.

Samtidig er kobber stadig det grundmetal, hvor det er sværest at øge produktionen. Det giver sig blandt andet udslag i, at jordskælvet i Chile i slutningen af februar fortsat giver usikkerhed omkring den fremtidige udbudssituation.

Jyske Bank vurderer det således sandsynligt, at den fortsat stærke efterspørgsel vil betyde, at der i 2010 kommer et lille underskud på udbuds-/efterspørgselsbalancen på kobbermarkedet (hvor der i 2009 var et lille overskud på markedet ifølge ICSG).

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093