23948sdkhjf

Råvarekommentar: Stigende kobberpriser i vente

Det vurderes fortsat, at fundamentalerne vil være understøttende for kobberprisen i år.
Vækstsituationen i de store udviklede lande (særligt USA) vil fortsat bedres over de næste par kvartaler, og samtidig er efterspørgslen fra Kina stadig stærk. På udbudssiden er kobber stadig det grundmetal, hvor det er sværest at øge produktionen, og flere år har kobbermarkedet været i underskud, dvs. der er blevet brugt mere raffineret kobber, end der er blevet produceret.

ICSG (International Copper Study Group) vurderer således, at der i 2009 (årets første 11 måneder) var et lille overskud på kobbermarkedet svarende til omkring 1,5 % af den samlede produktion. Fortsat stærk efterspørgsel i 2010 betyder, at Jyske Bank vurderer, at det er sandsynligt med et lille underskud på udbuds-/efterspørgselsbalancen i 2010.

Det forventes derfor, at kobberprisen om et års tid vil ligge omkring 10-15 % højere end det nuværende niveau. Markedet venter derimod nogenlunde uændrede priser på 1-års sigt.

Et kollaps i importen til Kina?
Det er flere gange blevet pointeret, at efterspørgslen fra Kina er en afgørende faktor i at holde kobberprisen oppe (ifølge ICSG udgjorde Kinas forbrug ca. 40 % af det samlede verdensforbrug i 2009).

Henover sommeren 2009 betød investering i infrastruktur og opbygning af strategiske lagre, at Kinas import af raffineret kobber steg med op mod 400 % å/å om måneden. Importen er herefter faldet tilbage igen og kombineret med den kinesiske centralbanks begyndende opstramninger har det betydet, at en frygt for et decideret kollaps i den kinesiske import har bredt sig.

Jyske Bank vurderer dog, at denne frygt er overgjort. Dels er der fortsat ikke tale om en pengepolitisk opstramning, der har til hensigt at slå væksten ned. Der er indtil videre i stedet tale om en tilbagevenden til en mere normal likviditetssituation, og der ventes således også en fortsat stærk vækst i Kina i 2010 på 9½ % (8,7 % i 2009).

Dels peger flere indikatorer på en fortsat stærk efterspørgsel efter kobber fra Kina, herunder, at lagrene i Kina bliver nedbragt, og at efterspørgslen efter skrot er steget. Stigende forskel på prisen på kobber i Shanghai sammenlignet med LME-prisen indikerer også, at efterspørgslen efter kobber i Kina er så stor, at importen vil kunne stige de kommende måneder.

Så selvom importen i 2010 vil ligge under niveauet fra 2009, der var ekstraordinært højt, vurderer Jyske Bank stadig, at importen vil holde sig på et robust niveau.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079