23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium ingen store prisstigninger i 2010

Kinesisk efterspørgsel ventes dog at holde en hånd under markedet – også i 2010.
Aluminium nød i 2009 godt af de forbedrede udsigter for den globale økonomi og en kraftig efterspørgsel fra Kina. Investeringslysten var også en ikke-ubetydelig faktor.

Det gav sig fx udslag i, at på trods af historisk høje lagre, så var en langt mindre del af den fysiske aluminium tilgængelig, idet op mod ¾ af lagrene var bundet op på finansieringskontrakter.

Måske lille fald i første kvartal
Henover året 2009 steg prisen på aluminium således med omkring 55 % - de ca. 40 % i andet halvår, hvor finansieringskontrakterne for alvor blev en vigtig faktor.

I 2010 vurderes det ikke, at der er udsigt til de store prisstigninger.

Det vurderes, at aluminiumsprisen kan falde lidt tilbage i første kvartal efter de store stigninger i slutningen af sidste år, men at stigende global og fortsat robust kinesisk efterspørgsel vil holde en hånd under prisen – på trods af, at aluminiumsmarkedet er i overskud.

Fundamentalerne tilsiger stabile priser
Prisstigningerne i 2009 skulle blandt andet ses i lyset af kraftigt stigende importefterspørgsel fra Kina, og efterspørgslen fra Kina vil fortsat være en vigtig faktor.

Den kinesiske økonomi viser fortsat tegn på bedring – herunder specielt boligmarkedet, og selvom det forventes, at den kinesiske regering og centralbank vil trække nogle af de finanspolitiske og pengepolitiske stimulanser tilbage i løbet af i år, forventes fortsat en pæn vækst i Kina, og det vil sammen med en bedring i OECD-økonomierne medvirke til en fortsat solid efterspørgsel efter aluminium.

Tal for november 2009 viste da også en stigning i Kinas import af raffineret aluminium i forhold til oktober på 121 %, og importen var dermed fortsat robust (om end kun ca. 1/6 af niveauet fra sommeren 2009, hvor den kinesiske regering opbyggede strategiske lagre).

Øget produktion i Kina
Den fortsat robuste import af aluminium er kommet på trods af, at Kina har øget produktionen af aluminium med over 50 % siden begyndelsen af 2009.

Udbudssiden betyder dog, at opsiden for aluminium er begrænset, vurderes det. Udbuddet af aluminium er stadig rigeligt, hvor lagrene er på rekordhøje niveauer samtidig med, at der stadig er kapacitet til at producere mere, da en større del af verdens produktionen stadig er
lukket ned.

I november lå verdensproduktionen af aluminium således stadig ca. 8,5 % under niveauet året før.

Risikofaktorer
En vigtig risikofaktor er efterspørgslen fra Kina. Svagere end ventet efterspørgsel fra Kina (fx fordi Kina øger produktionen af aluminium mere end ventet) vil kunne betyde et pres ned på prisen. Ligeledes er den dollarstyrkelse, som forventes begynder i slutningen af første kvartal, en risikofaktor.

På den anden side er investeringsefterspørgslen. Futuresprisen har gennem en længere periode ligget noget over spotprisen (stejl contango i kurven), og det har betydet, at det har været attraktivt at købe aluminium i spotmarkedet for at lægge på lager og sælge til en højere pris på futuresmarkedet.

En stor del af den fysiske aluminium har dermed ikke været tilgængelig, og det har været med til at presse prisen op. Hvis effekten herfra bliver større end ventet i 2010, kan det medvirke til, at prisen på aluminium stiger mere, end ventet. Ligeledes kan en svækkelse af dollaren i første kvartal betyde højere priser, end ventet.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109