23948sdkhjf

Råvarekommentar: Kobber – fortsat udsigt til prisstigninger

Kina ventes fortsat at være den dominerende faktor på det internationale kobbermarked i 2010.
Kobber var en af de råvarer, der steg allermest i 2009, hvor investeringslysten kom tilbage i markedet samtidig med, at udsigterne for den globale økonomi begyndte at lysne, og efterspørgslen fra Kina steg kraftigt. Alt i alt betød det, at kobberprisen steg med 150 %.

I 2010 vurderes det også, at kobberprisen vil stige henover året, omend prisstigningerne vil blive noget mere begrænsede. Det vil være en mere fundamentalt baseret case, hvor tiltagende vækst både globalt og særligt i Kina kombineret med en presset udbudsside vil bidrage til, at kobberprisen ved slutningen af året vil ligge omkring 15 % højere end bunden i første kvartal.

De største stigninger vil komme i årets første halvdel, da det også er her, den stærkeste økonomiske vækst forventes. Det vurderes, at kobber kan falde lidt tilbage i første kvartal efter de kraftige stigninger i slutningen af 2009, blandt andet fordi fonde rebalancerer.

It’s all about China
Kina vil fortsat være en af de helt store forbrugere af kobber, og den økonomiske udvikling i Kina er dermed en af de allervigtigste faktorer for den fremtidige prisudvikling.

Den kinesiske økonomi viser fortsat tegn på fremgang, herunder er der specielt kommet liv i det kinesiske boligmarked igen, og denne bedring blev også afspejlet i de seneste handelstal, der viste en stigning i importen af kobber og kobberprodukter på 28 % å/å i december (selvom der selvfølgelig er langt til de meget høje årsstigningstakter på omkring og over 100 % henover sommeren, hvor den kinesiske regering opbyggede strategiske lagre).

Selvom det forventes, at den kinesiske regering og centralbank vil trække nogle af de finanspolitiske og pengepolitiske stimulanser tilbage i løbet af i år, forventes der dog fortsat en pæn vækst i Kina, og det vil betyde en fortsat solid efterspørgsel efter kobber.

Stramt fysisk marked
Kobber er fortsat det grundmetal, der har den mest pressede udbudsside. De officielle lagre er ganske vist steget i andet halvår 2009, men sammenholder man med forbruget, er lagrene meget lave sammenlignet med de andre grundmetaller.

Kobberminerne er også stadig præget af strejker (senest i januar) og produktionsnedbrud, og det er fortsat dyrt at udvide produktionen.

International Copper Study Group forventer et lille overskud på kobbermarkedet i 2010, men hvis produktionen stiger mindre end ventet, eller efterspørgslen er stærkere end ventet, kan kobbermarkedet nemt komme i underskud.

Risikofaktorer for skønnet
En af de største risikofaktorer er, at efterspørgslen fra Kina ikke bliver så stærk som ventet eller måske bliver udskudt nogle kvartaler, fordi der i stedet bliver brugt af de lagre, der er blevet opbygget.

En anden betydelig risikofaktor er, at de seneste kvartalers prisstigninger især er kommet på baggrund af forventninger til den fremtidige efterspørgsel – i så fald er der ikke udsigt til betydelige prisstigninger, i stedet kan prisen falde henover året.

En risikofaktor er også, at den dollarstyrkelse, som der forventes begynder i slutningen af første kvartal, vil få større negativ effekt på prisen, end forventet. Risiko på opsiden vil særligt komme fra stærkere økonomisk vækst end ventet.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109